Crima lordului Arthur Savile – Oscar Wilde

oscar-wilde-crima-lordului-arthur-savile-970

Autor: Oscar Wilde

Naționalitate: irlandeză

Titlu original: Lord Arthur Savile’s Crime

An apariție: 1887

Notă goodreads: 3.78

Nota mea: 3/5

DESPRE AUTOR

Oscar Fingal O’Flaherty Wills Wilde (n. 16 octombrie 1854, Dublin – d. 30 noiembrie 1900, Paris) este un scriitor irlandez, faimos pentru versurile, povestirile, eseurile, piesele de teatru și pentru cel mai important roman al său, Portretul lui Dorian Gray. 

DESPRE CARTE

Crima lordului Arthur Saville nu este un roman, cum poate v-ați aștepta, ci o povestire amuzantă care îl are în centrul atenției pe lordul Saville și o situație tragico-comică prin care trece. Spun tragico-comică pentru că această cărticică are mult umor negru, iar finalul o morală ascunsă. Lordul este un personaj foarte ciudat și spun asta pentru că destinul său îi rezervă niște surprize care îl vor da total peste cap. Aflat la o serată organizată de Lady Windermere, lordului i se prezice de către un ghicitor că va ucide pe cineva în viitorul apropiat. Felul în care acționează personajul principal al povestirii mi s-a părut mai mult decât straniu: face tot posibilul ca acest lucru să se întâmple. Vrea să ucidă pe cineva doar ca să scape de blestem.

Lumea e o scenă, dar piesa are o distribuție superioară.

Cartea are undeva la 100 și ceva de pagini (depinde de ediție) și deși este foarte micuță, este și foarte ușor de citit. Ceea ce mi s-a părut extrem de interesant este faptul că Wilde reușește să spună atât de multe în atât de puține pagini. Când am început să citesc cartea, reacția mea era una de amuzament, apoi mi-am dat seama că misterul ce apăruse va duce undeva. Și parcă abia așteptam să ajung la finalul cărții ca să văd cum se termină și ce va face până la urmă acest lord ciudat.

 Se găsește întotdeauna un război în care să mori, o cauză pentru care să te jertfești și, cum viața nu-i aducea nicio bucurie, nici moartea nu-l înspăimânta. 

Personajul principal al cărții este construit într-un mod aparte: este genul de om fără griji, pe punctul să se căsătorească cu iubirea vieții lui și care nu s-ar gândi că ceva i-ar putea schimba cursul vieții. Conștiința sa este pusă la grea încercare la finalul povestirii și deși nu vreau să vă mai dau detalii, vreau să vă spun că mi-a plăcut la nebunie acest mirific personaj. Recomand această carte călduros și vă aștept și cu impresii!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: