Entuziasmul şi optimismul

images776

Persoanele entuziaste se lansează cu trup şi suflet în ceea ce întreprind, se lasă prinse în vârtejul vieţii şi privesc existenţa cu încântare. Psihologul Csikszentmihalyi vorbeşte despre noţiunea de flow, experienţa optimă sau autotelică. Uneori i se spune şi flux. Eul nu mai există, acţionează doar sinele. Acest sentiment creează o stare de bine, o armonie în starea noastră de coştiinţă şi consolidează structura sinelui.

Persoanele optimiste cred întotdeauna într-un deznodământ favorabil. Optimistul acţionează crezând că va obţine rezultatele aşteptate. Ceea ce îl deosebeşte de pesimist este acţiunea, deoarece pesimistul renunţă adesea la luptă şi se retrage în umbră. De ce? Pentru că nu este niciodată sigur că va reuşi. Optimiştii abordează lumea cu încredere şi cu generozitate.

După părerea cercetătorilor din domeniul psihologiei pozitive, faptul că suntem optimişti favorizează nu numai gradul de fericire, dar şi longevitatea. Alte cercetări arată că optimiştii trăiesc mai mult decât pesimiştii. Cei din prima categorie apreciază mai mult prezentul, depăşesc necazurile cu mai multă uşurinţă şi au o atitudine mai deschisă şi mai reatoare decât pesimiştii.

CUM SĂ REDESCOPERIM ENTUZIASMUL ŞI OPTIMISMUL?

În primul rând, să învăţăm să spunem da. Nu refuza o ieşire în oraş, deşi prima ta reacţie va fi cea de refuz. Eventual cere puţin timp de gândire înainte să răspunzi respectivei invitaţii.

Frecventează persoane optimiste. Fără a-i părăsi pe pesimiştii apropiaţi ţie, apropie-te mai mult de cei optimişi.

Repetă: ” voi reuşi!” Fii optimist şi nu te gândi că nu vei reuşi ceva anume. Doar trebuie să fii optimist, nu?

Intră în stare de flow. Fă ceva ce îţi place, ocupă-te de un talent al tău. Uită de tine, asta înseamnă stare de flow.

Încearcă să anticipezi plăcerea. Atunci când te trezeşti dimineaţa, gândeşte-te la activităţile pe care ţi le-ai propus pentru acea zi.  Seara gândeşte-te cu plăcere la ce urmează să faci a doua zi.

Adaptează-te la realitate. Chiar dacă ţi-ai făcut planuri care până la urmă nu au ieşit, nu dispera. Priveşte doar partea bună a lucrurilor.

Fă inventarul a ceea ce îţi place din viaţa ta. Nu te gândi doar la momentele rele din viaţa ta, sigur au fost şi evenimente plăcute.

Exersează-ţi voinţa. Dacă vrei să te încadrezi printre persoanele optimiste, priveşte doar partea bună a paharului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: