Ferma animalelor – George Orwell

ferma-animalelor---george-orwell-973-681-041-0-492456_big

Autor: George Orwell

Nationalitate: engleză

Titlu original: Animal Farm

An apariție: 1945

Alte cărți: 1984

Nota mea: 5/5

Tip carte: roman distopic

DESPRE AUTOR:

George Orwell (pseudonimul literar și jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) (n. 25 iunie 1903, India — d. 21 ianuarie 1950, Londra) a fost un scriitor englez, comentator al radio BBC, editorialist și reporter. El a luptat ca voluntar în Războiul Civil din Spania de partea comuniștilor. A scris romane, eseuri și critică literară.George Orwell este autorul a două faimoase romane satiră în care atacă totalitarismul:

  • Ferma Animalelor (1945) și
  • O mie nouă sute optzeci și patru (1949).

DESPRE CARTE:

De foarte mult timp îmi doream să citesc această carte…am citit-o cu sufletul la gură și, sincer, mi-a plăcut foarte mult. Neașteptat de mult. După titlu, mă așteptam ca subiectul cărții să fie altul și nu mică mi-a fost surpriză că titlul ascunde mult mai mult decât pare.

Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele.

Povestea este simplă: stăpînul unei ferme de animale este alungat, iar supremația animalelor este deținută de animale. Ce mi s-a părut amuzant este felul în care acestea conduc și se organizează.Cei mai inteligenți sunt porcii, ei conduc și ei știu ce este mai bine pentru restul fermei…Este un roman distopic și înfățișează modul în care este condusă o revoluție, dar și modul în care lăcomia și ignoranța distrug orice formă de existență a unei utopii.

Omul este singura creatură care consumă fără să producă. Nu dă lapte, nu face ouă, este prea firav pentru a trage plugul, nu poate alerga suficient de repede pentru a prinde iepuri. Totuşi este stăpânul tuturor animalelor.

Părerea mea sinceră este că romanul este unul foarte bun. Este scurt și la obiect. Dimensiunile sale sunt reduse și se citește foarte ușor. Personajele  animaliere imită foarte bine defecte umane cunoscute, cum ar fi lăcomia, naivitatea, prostia, iar felul în care animalele conducătoare organizează viața celorlalți m-a dus cu gândul la societatea umană în care trăim. Seniorul cel Bătrân, Napoleon și  Snowball sunt porcii care o fac pe liderii și decid felul în care vor trăi celelalte animale de la fel și impun reguli diverse. După ce citiți acest roman, vă aștept cu o părere!

One Responseto “Ferma animalelor – George Orwell”

  1. valive spune:

    E una din cartile rascitite (am citit-o de 6 ori, din copilarie si pana azi) si al carui desen animat l-am savurat mereu si mereu. Si acelasi sentiment intotdeauna: Convingerea ca omul nu are cum sa fie mai presus decat oricare animal pe care il stapaneste sau pe care il exploateaza.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: