Sunset Park – Paul Auster (recenzie)

paul auster

Autor: Paul Auster

Naționalitate: americană

An apariție: 2010

Nota mea: 3/5

Gen carte: literatură contemporană

DESPRE AUTOR:

Paul Auster este un eseist, poet, prozator, scenarist și traducător american, de origine evreu. Este unul dintre reprezentanții postmodernismului. S-a născut la Newark, New Jersey, ca fiu al unor evrei din pătura mijlocie, Samuel și Queenie Auster, a căror familie provenea din Polonia. După terminarea ciclului secundar, pleacă în Europa, apoi se întoarce în America pentru a studia la Columbia University. În timpul studiilor redactează articole pentru „Daily Spectator“ și traduce din limba franceză lucrări de Jean Genet. În 1967 se întoarce pentru o scurtă perioadă la Paris, întrerupându-și studiile. În 1969 își ia licența în engleză și literatură comparată la Columbia University. Oscilația între Franța și Statele Unite continuă: în 1971 se instalează la Paris, însă dificultățile materiale îl determină să revină începând cu 1974 la New York. Traduce din Stéphane Mallarmé, Maurice Blanchot, Jean Paul Sartre, Edmond Jabès.

Romanul a apărut la Polirom, în colecția Top 10 și sincer, mă așteptam la mai mult de la această carte. Nu spun că nu mi-a plăcut, ci doar că nu este genul meu de carte pe care l-aș citi în mod normal. Este împărțit în mai multe capitole și vorbește despre mai multe personaje. Însă personajul principal rămâne Miles Heller, un tânăr care își schimbă mereu locația…o cunoaște pe Pilar, o tânără de origine cubaneză, se mută cu ea, însă lucrurile iau o întorsătură neașteptată. Este nevoit să se întoarcă la New York și să locuiască într-o casă abandonată de proprietari, cu un vechi prieten, Bing și cu alte două femei.

Foarte multă descriere, povești de viață originale, personaje mai mult sau mai puțin contradictoriii. Este o carte interesantă, mai ales pentru iubitorii genului. Eu aș considera-o o dramă, o poveste care spune multe despre viață, despre relația de cuplu, despre relația între membrii familiei sau despre prietenie. Povestea unui om care surprinde și care se vrea mai mult decât o poveste. Însă vă spun sincer că mă așteptam la mai mult din partea acestei cărți.

Miles este un bărbat puternic, care crește de la o vârstă fragedă numai cu tatăl său, directorul unei edituri faimoase. Mama sa îi părăsește când avea numai 6 luni și reia ulterior legătura cu ea. Întâlnește dragostea, dezamăgirea, prietenia…Iar scriitorul oferă cititorului ocazia de a-l cunoaște mai bine pe Miles și de a pătrunde mai adânc în viața și amintirile sale. Vă recomand totuși această carte, deoarece s-ar putea să vă placă.

CITATE

 Timpul dovedise că adevăratul scop al celor doi ani pe care i-a petrecut alături de ea nu a fost să clădească o căsnicie solidă, ci să creeze un fiu, și pentru că acel fiu era pentru el și cea mai importantă ființă din lume (…)

 Dar de ce-a durat atât? La început, când ai dispărut, am crezut că o să dureze doar câteva săptămâni, câteva luni. Știi tu: tânărul debusolat care-și ia zborul către noi meleaguri, se luptă cu proprii demoni în pustie și se întoarce mai puternic, mai bun. Dar șapte ani, Miles, un sfert din viața ta. Înțelegi ce nebunie pare totul, nu?

No Responsesto “Sunset Park – Paul Auster (recenzie)”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Încă o zi – Mitch Albom – STIL DE SCRIITOR - […] Auster, Paul – Sunset Park […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: