Jude Neştiutul – Thomas Hardy (recenzie)

images

Autor: Thomas Hardy

Naționalitate: britanică

Titlu original: Jude the Obscure

An apariție: 1895

Nota mea: 5/5

Alte cărți: Departe de lumea dezlănțuită, Primarul din Casterbridge

Pentru cei care nu ştiu, Thomas Hardy este scriitorul meu preferat dintre clasicii literaturii engleze. I-am citit aproape toate romanele (mai exact, şapte). Îmi place cum scrie, pune suflet şi realizează nişte poveşti de viaţă foarte frumoase. Aşa că trebuia în cele din urmă să ajung şi la acest roman, extrem de controversat atunci când a apărut, mai târziu fiind şi interzis. Roman tragic, cam astfel s-ar descrie acest roman. Însă este o poveste deosebită care nu trebuie în niciun caz ignorată.

În centrul romanului se află Jude Fawley, un tânăr cu speranţe mari care doreşte să ajungă mare cărturar. Îşi face rost de cărţi, citeşte mult, învată latina şi greaca şi este un foarte bun autodidact. Destinul său ia o altă întorsătură atunci când o cunoaşte pe Arabella, o tânără care îl prinde în ghearele sale şi cu care se căsătoreşte. Căsătoria lor nu ţine mult, deoarece ea pleacă cu familia sa în Australia.

Consolat cu ideea că nu a fost făcut pentru a avea o familie şi o căsnicie reuşită, se întoarce cu gândul la familia sa, la rădăcinile sale. Îşi aminteşte că are o verişoară, Sue, şi se hotărăşte să o caute.Cei doi se îndrăgostesc unul de altul, trecând prin multe frământări şi probleme.Este un roman interesant, te ţine mereu cu sufletul la gură. Altceva ce mai pot spune? Citiţi-l cu încredere!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: