Marele singuratic – Marin Preda (recenzie)

marele-singuratic_1_fullsize

Autor: Marin Preda

Naționalitate: română

An apariție: 1972

Nota mea: 3/5

Alte cărți: Cel mai iubit dintre pământeni

Gen carte: roman, literatură clasică

Dacă romanul Moromeții era cartea tatălui și a fiului, Marele singuratic este doar romanul fiului, povestea sa de viață de după maturizarea sa. Dacă în Moromeții Niculae este un copil ros de griji și care nu vrea nimic altceva decât să învețe carte, în această carte este un tânăr în toată firea, exclus din partid, care se retrage la o fermă horticolă. Devine apoi inginer horticol și în timpul în care se ocupa de seră, o cunoaște pe pictorița Simina Golea de care se îndrăgostește.

Niculae trăiește și acum incertitudini, își pune întrebări, încercând să afle dacă ceea ce simte este dragoste sau iluzie. Își rememorează trecutul, viața de copil alături de familia sa de țărani simpli și întâmplările din trecut care i-au marcat existența.

Cartea nu mi se pare atât de interesantă ca Moromeții (mai ales primul volum) și din cauză că in Marele singuratic acțiunea se simplifică foarte mult. Cu toate acestea vă recomand cartea și aștept să îmi spuneți ce impresie v-a lăsat.

CITATE

Într-o viață te obișnuiești cu toate și ajungi să crezi că nici raiul de pe acest pământ nu-ți mai spune mare lucru.

Un om nu cucerește ceva ca să lase din mână de dragul unui gest, chiar dacă se află într-o situație insuportabilă.

Prieteni sunt cei care se simt amenințați și siliți să se apere împreună.

3 Responsesto “Marele singuratic – Marin Preda (recenzie)”

  1. Loredana M. spune:

    Din păcate, eu nici volumul II din Moromeţii nu l-am putut termina… Primul mi-a plăcut foarte mult, însă al doilea deloc. Nu ştiu ce s-a întâmplat, dar pur şi simplu nu mă mai puteam implica atât de tare în acţiunea cărţii şi în vieţile personajelor… Aşa că Marele singuratic mai are de aşteptat până să-i dau o şansă. 😀

  2. literarybook spune:

    Loredana, as citi primul volum din Morometii inca o data…intr-adevar, cel de al doilea nu mai este la fel de atractiv….apar multe chestii politice si neinteresante 🙂 Marele singuratic merita citit pentru ca este vorba despre evolutia lui Niculae.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: