Autor: Mihail Drumeș
Naționalitate: română
An apariție: 1991
Nota mea: 5/5
Alte cărți de același autor: Scrisoare de dragoste, Invitație la vals
Prima carte a lui Mihail Drumes pe care eu am citit-o este Invitatie la vals,pe care am recitit-o după câțiva ani. Apoi a urmat Scrisoare de dragoste, un roman sensibil care știu că mă impresionase profund. La ultima comandă de cărți am inclus și cazul Magheru, o carte pe care îmi doream foarte mult să o citesc și nu puteam face rost de nicăieri de ea. Când am cumpărat-o nu știam absolut nimic despre subiectul cărții, așa ca pentru mine ce s-a întâmplat în carte este o surpriză totală și foarte plăcuta. Cartea are 330 de pagini și am citit-o în aproximativ 3 zile. Mi-a plăcut la nebunie și simțeam că nu o mai pot lăsa din mână.
Încă de mic (n-aveam nici șapte ani), începusem să-mi dau seama de tragicul destin al omului. Atunci am văzut pentru prima dată o fată moartă, pe Ileana, vecina noastră, pe care a ucis-o un flăcău (îi spunea Sile), din răzbunare că se logodise cu altcineva. De-atunci nu am mai putut să aud de acest nume, oricine l-ar fi purtat, chiar cei mai de treabă oameni, fără să mă cutremur de spaimă.
Personajul principal al cărții este Ilarie Magheru; la începutul romanului acesta este un copil neînțeles care are parte de una dintre cele mai mari drame existențiale: sinuciderea mamei. Lumea lui se zguduie din temelii, își pune mereu întrebări despre rostul său pe lume și în adolescență, o întâlnește pe Marta, o ființă care și după dispariția ei, încă îi mai influențează viața fără ca el să știe. Gestul lui Ilarie de a cere cununia cu o tânără moartă mi se pare un gest suprem de dragoste, dar și foarte ciudat. Ceva ce mi s-a părut foarte interesant în roman este paralela dintre Ilarie și Raskolnikov, personajul lui Dostoievski din Crimă și pedeapsă. De ce există o legătură măruntă între cei doi, aflați dacă citiți romanele.
Întrebam stelele când ne căsătorim, câți copii o să avem, cum o să-i cheme pe fiecare, unde va trebui să ne stabilim și altele câte ne treceau prin cap.
La un moment dat, un accident de tren, uciderea unuia dintre călători și furtul unor bani și a unui inel foarte valoros, îi pun lui Ilarie la încercare onestitatea și adevărata sa natură. Legătura puternică de mai târziu cu Marilena( o a doua Marlen, după Marta) face ca viața lui Ilarie să se schimbe din nou.
Cel mai tare m-a impresionat la acest personaj modul în care el își descoperă adevărata vocație: cea de medic psihiatru. Pierderea ființelor iubite au produs un declic în mintea lui Magheru și astfel, el decide să se dedice vindecării oamenilor. Aș putea vorbi la nesfârșit despre această carte,dar mă tem că pe urmă dezvălui prea mult din farmecul ei.
Cazul Magheru este povestea existenței lui Ilarie Magheru( sau Iluș, cum îi spunea baba Floarea, alintată de el Fleurie), o existență cu suișuri și coborâșuri,dar cu siguranță o existență a cărei prezentare merită citită. Este o carte extraordinară și v-o recomand călduros!
Şi mie mi-a plăcut mult Mihail Drumeş în liceu. Preferata mea este Elevul Dima dintr’a şaptea.