Tabăra – Louis Sachar (recenzie)

tabara_1_fullsize

Autor: Louis Sachar

Naționalitate: americană

Titlu original: Holes

An apariție: 1998

Nota mea: 3/5

PREZENTARE

Stanley Yelnats, eroul acestui roman, se află sub povara blestemului abătut asupra stră-străbunicului său bun-de-nimic-şi-hoţ-de-porci-împuţit. Mereu în locul nepotrivit la momentul nepotrivit, Stanley nimereşte în mijlocul unui grup de adolescenţi, alături de care trebuie să îşi modeleze caracterul.

Tabăra este o poveste fascinantă despre frustrare şi voinţă, o aventură la capătul căreia eroul cărţii descoperă sensul prieteniei.

Cartea lui Louis Sachar a primit National Book Award for Young People’s Literature şi medalia Newbery pentru „contribuţii deosebite aduse literaturii americane pentru copii.”

PĂREREA MEA

Am aflat despre această carte de la unul dintre elevii mei de clasa a noua din liceul în care predau limba și literatura română și, deși nu mai auzisem până acum despre acest autor, curiozitatea m-a făcut să îi cer să îmi împrumute această carte. Tabăra este o carte mai mult pentru copii și adolescenți și pentru gusturile mele, destul de ușor de citit. Am citit-o în maxim 2 zile și pot să spun că este o carte destul de drăguță. Pentru cine este familiarizat cu lecturi mai greuțe, această carte va fi o adiere de vânt după o tornadă puternică.

Își amintea și cuvintele lui Zero : dac-ar fi păstrat el adidașii lui Clyde Livingston, altfel ar fi stat lucrurile acum. Dar privind bolta înstelată, Stanley se simțea bucuros că lucrurile n-au stat altfel. Era fericit că Zero lăsase adidașii ăia pe capota mașinii, încântat că picaseră de pe pasarelă drept in capul lui […] Nu fusese o coincidență, ci însăși mâna destinului.

Stanley Yelnats este personajul principal al acestui roman și cartea prezintă aventurile de care acesta parte în tabăra Lacul Verde. Acolo întâlnește alți copii de vârsta lui și învață la final ce este adevărata prietenie, învață ce înseamnă munca și învață să prețuiască mult mai mult familia. Cartea a primit mai multe premii literare și a fost bine primită în rândul criticilor, este scrisă cu mult umor și probabil de aceea este foarte iubită de adolescenți. Nu cred că aș recomanda cartea unui adult pretențios în materie de lectură, ci mai degrabă copiilor dornici să cunoască scrieri ce se desprind din lumea copilăriei.

No Responsesto “Tabăra – Louis Sachar (recenzie)”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cărțile lunii MAI 2015 – STIL DE SCRIITOR - […] Tabăra – Louis Sachar ( un roman pentru copii și adolescenți care nu m-a impresionat în mod […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: