Pragul – Doina Roman (recenzie)

pragul

Autor: Doina Roman

Naționalitate: română

An apariție: 2014

Gen carte: fantasy

Număr pagini: 284

Primită de la: Tracus Arte

Puteți găsi AICI

Nota mea: 4/5

PREZENTARE

Personajele Doinei Roman sunt naturale. Replicile, acțiunile, interacțiunile dintre acestea nu lasă a se ghici nicio forţare, în afara dramatismului reclamat de către naraţiunea însăşi.

A debuta cu un fantasy în România, în 2014, pare a fi un demers riscant luând în considerare piața în continuă descreștere a acestei specii literare, însă Pragul Doinei Roman poate reuși. Are toate ingredientele unui fantasy autentic, piperat, în care dragostea şi ura, realul şi irealul, posibilul şi imposibilul, umanul şi animalul se îmbină într-o poveste ireproşabilă, ludic-vizionară şi lucid-intelectuală deopotrivă, sensibilă şi neprognozabilă, în care destine şi false proiecţii ale acelor destine se împletesc într-o ţesătură narativă de excepţie.Cosmin Perța)

PĂREREA MEA

Sunt câteva zile de când am terminat această carte și nu prea știu cu ce să încep. Dar aș vrea să încep cu faptul că nu am mai citit până acum nimic de Doina Roman și că mă bucur că am descoperit-o. Am primit această carte de la cel mai nou colaborator al blogului, editura Tracus Arte căreia vreau să îi mulțumesc. Când am primit cartea aveam impresia că o voi citi repejor și că la fel de repede îmi voi formula și părerile. M-ați crede dacă v-aș spune că nu s-a întâmplat nici una, nici alta? Am citit cartea în câteva zile, printre picături, deoarece în ultima vreme am avut multă treabă și timpul mi-a permis mai puțin.

Tema cărții este fantastică și prezintă un alt gen de univers în care mie nu știu dacă mi-ar conveni să trăiesc. Am găsit însă destul de complicat dialogul dintre personaje, dar și personajele care sunt complexe. Titlul a rămas pentru mine confuz, deoarece nu am găsit în carte o explicație concretă sau mai degrabă o lămurire în acest sens. Dar cred că se referă la limita între două lumi: una perfect normală și una atipică pentru omenire.

Personajele sunt bizare, fac parte din diferite clanuri, unele au apucături neobișnuite, iar altele sunt doar niște marionete ale unor reguli de neînțeles. Cartea face parte dintr-o serie și până acum am citit doar acest prim volum. Sunt însă curioasă să văd ce se va întâmpla în următorul. Deși mi-a plăcut cartea destul de mult, mi-ar fi greu să o rezum în câteva cuvinte. Spun asta pentru că este bine dezvoltată și trebuie să fii foarte atent ca să înțelegi ce se întâmplă. Este un roman îndrăzneț din punct de vedere al limbajului, personajele uimindu-mă de multe ori.

I-am dat 4 din 5 steluțe pentru că simt că totul ar fi putut îmbrăca o formă mai concisă și așa aș fi putut citi și înțelege mai ușor cartea. Recomand cartea iubitorilor de fantasy și celor care vor să exploreze și alte lumi. Credeți-mă că merită să treceți pragul într-o altă dimensiune.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: