Autor:Gabrielle Zevin
Naționalitate: americană
Titlu original: The Storied Life of A.J. Fikry
An apariție: 2014 (în 2015 la Editura Nemira)
Gen carte: roman, ficțiune
Număr pagini:272
Nota mea: 5/5
Puteți găsi cartea AICI sau AICI (dacă vă grăbiți primiți o reducere )
Primită de la: Editura Nemira
PREZENTARE
„Citim ca să ne asigurăm că nu suntem singuri. Citim pentru că suntem singuri. Citim și nu mai suntem singuri. Nu suntem singuri.“
Viața lui A.J. Fikry nu e deloc asa cum și-o imaginase. Soția sa a murit, librăria lui are cele mai proaste vânzări din istorie, iar acum a rămas și fără cel mai de preț obiect din lume, o ediție rară a poemelor lui Edgar Allan Poe. Încet, dar sigur, se izolează de ceilalți locuitori ai Insulei Alice și nici măcar cărțile nu-i mai aduc bucuria de altădată. Asta până când un pachet misterios apare într-o seară în librărie. Viata lui A.J. Fikry se schimbă complet din clipa aceea. Pe cât de surprinzătoare, pe atât de emoționantă, Viața de poveste a lui A.J. Fikry ne vorbește despre schimbările dureroase prin care trecem cu toții, dar mai ales despre șansele pe care viata ni le scoate în cale.Un roman ca o scrisoare de dragoste pentru cărțile și librarii care ne schimbă viața prin poveștile pe care ni le spun.
„Niciun om nu e o insulă; fiecare carte e o lume.“
PĂREREA MEA
Înainte să încep lectura sa, citisem pe internet o părere cum că ar fi o carte despre cărți și nu am înțeles ce înseamnă asta decât atunci când am început să o citesc. Am fost atrasă prima dată de copertă și de titlul deosebit care promite o incursiune în viața de poveste a unui personaj și tare mult m-am bucurat să descopăr ceea ce are cartea asta mai bun. Este un roman despre destine, despre iubire, prietenie, relații eșuate, dar și despre puterea de a o lua de la capăt.
Constată că nu reușește să rămână treaz îndeajuns pentru a citi un roman. Povestirile sunt mai bune. În orice caz, le-a preferat dintotdeauna.
Stilul cărții mi s-a părut foarte accesibil, deoarece cartea curge ușor și te captivează de la început. Nu cred că aș putea găsi ceva care să nu îmi fi plăcut, poate doar faptul că pentru mine a fost prea scurtă. În mai puțin de 300 de pagini am simțit că fac parte din acțiune și eram parcă acolo, aproape de personajele care ori sufereau, ori descopereau fericirea.
Are treizeci și unu de ani și își zice că până acum ar fi trebuit să întâlnească pe cineva. Și totuși…Latura ei optimistă crede că e mai bine să nu fii cuplat decât să ai un partener care nu îți împărtășește afinitățile și interesele.
Este genul de carte în care descoperi referiri la alte cărți minunate și acest lucru m-a bucurat, pentru că citisem o parte dintre ele. Temele cărții sunt multiple, dar la bază stă destinul uman, cu bune și rele. Personajele nu mi s-au părut foarte numeroase, dar cam toate mi-au plăcut, în special A. J. Fikry și Amelia. Această recenzie se vrea una fără spoilere, așa că încerc să nu dezvălui prea mult din acțiunea cărții. Un alt personaj deosebit al cărții este Maya, o fetiță care va schimba viața celorlalte personaje și cumva va reuși să le apropie.
De când am devenit atât de critică?se miră Ismay? Fericirea lor nu e motivul nefericirii ei. Sau poate că e. Dar dacă în lume, în orice moment, există o proporție egală între fericire și nefericire? Ar trebui să se poarte mai amabil.
Deși multe personaje nu au o soartă prea fericită, destinul le rezervă surprize de proporții: fie își găsesc o familie, fie își găsesc iubirea.Iar acest lucru este minunat. M-a surprins finalul și oricât de multe lucruri aș avea de spus despre el, ei bine, nu vă spun. Trebuie, musai trebuie, să citiți și să descoperiți! De ce să citiți Viața de poveste a lui A.J. Fikry? Pentru că merită și nu doar atât. Pentru că veți găsi răsturnări de situație care vă vor pune pe gânduri, un pic de suspans și vă va deschide ochii. Poate veți prețui mai mult familia, iubirea și pe cei apropiați. Sau poate veți dori să fiți mai buni după ce veți citi acest roman. Mie mi-a plăcut mult și îl recomand cu mult drag! Mulțumesc Nemira pentru exemplar! Aveți cărți minunate care merită cu adevărat citite!
Vouă ce impresie v-a lăsat acest roman?
Lasă un răspuns