La marginea livezii – Tracy Chevalier (recenzie)

la-marginea-livezii

Autor: Tracy Chevalier

Naționalitate: americană

Titlu original: At the Edge of the Orchard

An apariție: 2016 (la Editura Polirom)

Gen carte: roman istoric, ficțiune, dramă

Număr pagini: 288

Nota mea: 4/5

Primită de la: Librăria online Târgul Cărții.ro

Puteți găsi cartea AICI ( în limita stocului disponibil)

PREZENTARE

Tracy Chevalier a adus un suflu nou romanului de atmosferă, în care reconstituirea istorica îi fascinează pe cititorii de toate gusturile, de la rafinați până la adolescenți.

Romanul La marginea livezii urmărește drumul pe care familia Goodenough și-l croiește în speranța unei vieți mai bune. Pentru că în Connecticut, de unde e de fel James Goodenough, pământul familiei nu ajunge tuturor fraților, el hotărăște să-și caute propriul pământ al făgăduinței. Se stabilește cu familia într-un ținut deloc prietenos din Ohio, unde plantează o livadă: aceasta era semnul limpede al intenției colonistului de a rămâne. Dar pământul ostil seamănă dușmănie intre James și soția lui: el se încrâncenează în încercarea de a-l îmblânzi, iar Sadie alege să uite de lumea brutală care-o înconjoară cu ajutorul rachiului de cidru. Cu anii, prăpastia dintre cei doi se adâncește și, într-o clipă necugetată, totul se năruie. Încercând să se salveze, Robert, fiul mai mic, fuge de-acasă – va deveni miner căutător de aur, apoi, pe urmele tatălui său care iubea copacii, ajutor al unui colector de plante. Trecutul îl ajunge însă din urmă…

 PĂREREA MEA

Am primit pentru recenzie romanul La marginea livezii de la librăria online Târgul Cărții.ro unde, apropo, puteți găsi cărți mai vechi pe care nu le mai găsiți decât în unele anticariate, dar și cărți noi la prețuri accesibile. Acest roman a apărut în 2016 la editura Polirom și este nou și într-o stare excepțională. De Tracy Chevalier am mai citit până acum  alte două romane interesante: Fata cu cercel de perlă și Îngeri căzători. Puteți să citiți recenziile făcute acestor două cărți AICI și AICI.Stilul acestei scriitoare este foarte accesibil și atractiv și după ce am citit o a treia carte scrisă de Chevalier îmi dau seama că cel mai mult se axează pe poveștile neobișnuite de viață ale personajelor.

De la acest roman aveam așteptări mari și pot să zic că acestea nu mi-au fost înșelate deloc. V-am spus mai sus că este o carte cu un stil atractiv, se citește foarte ușor și chiar dacă prima parte a cărții lâncezește puțin, veți vedea că undeva aproape de jumătatea cărții acțiunea ia amploare și situația se schimbă total. Este un roman fictiv și istoric a cărui acțiune se petrece pe parcursul mai multor ani (capitolele au ca titluri locul acțiunii și acești ani sau perioade; de exemplu, primul capitol poartă numele de Black Swamp, Ohio, primăvara 1838).

 -Nu. Tu îi dai numele. E vremea să începi să dai nume. Bietul tău cal nu are nume nici acum. Măcar atâta lucru poți să faci, să-i dai și tu un nume fiicei tale.

Tema cărții este destinul uman, dar și relațiile dintre membrii familiei sau relațiile de dragoste. Titlul este un reper spațial al unui eveniment care are loc mai spre jumătatea cărții, fapt ce va sta la baza acțiunii ce va urma. Nu pot să vă spun ce se va întâmpla la marginea livezii, pentru că ar fi un spoiler uriaș. Personajele sunt destul de numeroase, iar în prim-plan avem familia Goodenough (care după cum puteți observa, are și un nume sugestiv: good enough în engleză înseamnă destul de bun). De la jumătatea cărții atenția se mută pe unul dintre fii familiei, Robert, care se maturizează și pleacă în lume pentru a-și găsi un rost.

 E grea viața asta de lăsat copiilor noștri, a zis. O să mă simt vinovat din cauza asta toată viața, că nu am putut să le ușurăm traiul stând în Connecticut. Acolo, nu ar fi murit atâția și nu ar avea parte de atâta moarte și trudă pe viitor.

Recunosc că mai mult mi-a plăcut a doua parte a romanului, cea în care se insistă mai mult pe viața lui Robert. În prima parte se discută foarte mult despre tipuri de meri, despre altoit, soiuri de meri și obsesia bătrânului Goodenough pentru aceștia (la finalul cărții autoarea  mărturisește că a fost nevoită să realizeze o serioasă documentare în vederea scrierii acestui roman). Robert este cel mai interesant personaj al cărții și este un fel de inițiat al destinului. Dacă ar fi să numesc un personaj preferat, el ar fi acela. Sunt anumite părți ale cărții captivante, unele mai puțin, dar în ansamblu este o carte bună care chiar merită citită. Conflictul cărții are mai multe părți, există spre final mai mult răsturnări de situație, plus multe surprize, deși nu toate plăcute.

A zâmbit așa de tare, că fața l-a durut și și-a dat seama că nu mai zâmbise cu o plăcere atât de profundă și pură de când fusese copil.

Mi-a plăcut stilul cărții, limbajul și ideea de la baza cărții. I-am dat totuși 4 din 5 steluțe pe goodreads deoarece scriitoarea a lăsat ce e mai bun în a doua parte a romanului, iar în prima parte acțiunea a cam stat pe loc. Dacă era puțin mai dinamică, cu siguranță i-aș fi oferit maxim de steluțe. Recomand cartea pentru povestea în sine mai ales celor care au mai citit-o pe Tracy Chevalier, dar și celor care nu au făcut-o încă. Are un stil inedit care te captivează total și nici nu știi când ești prins în vârtejul acțiunii romanului.

Mulțumesc Târgul Cărții.ro pentru carte și pe voi vă aștept cu impresii despre acest roman sau orice altceva scris de Chevalier!

No Responsesto “La marginea livezii – Tracy Chevalier (recenzie)”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Făpturi uluitoare – Tracy Chevalier | Stil de scriitor - […] Tracy Chevalier am mai citit până acum încă 3 romane care mi-au plăcut: Îngeri căzători, La marginea livezii și…
  2. Cărțile anului 2017 - Stil de scriitor - […] La marginea livezii – Tracy Chevalier […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: