Autor: Matthew Quick
Naționalitate: americană
An apariție: 2008 ( în 2013 la editura Polirom)
Număr pagini: 293
Titlu original: The Silver Linings Playbook
Nota mea: 4/5
Primită de la: librăria online Libmag
Puteți găsi cartea AICI (la o super reducere)
PREZENTARE
Pat e obsedat de o teorie: viața lui e un film ce-l are drept producător pe Dumnezeu. Iar Dumnezeu i-a dat o misiune: să alerge în fiecare zi, să-și recapete trupul de altădată (de pe vremea când încă nu stătuse patru ani într-un spital de nebuni), dar și liniștea emoțională. O va recâstiga astfel pe Nikki, fosta lui soție. Nenorocirea e că, știindu-l fost pacient al spitalului de boli mintale, nimeni nu-l mai ia în serios și toți îl agresează sau îi intorc spatele: Philadelphia Eagles, echipa care-l tine legat de realitate, pierde meci după meci, fără speranță; el e urmărit de o tânără de o frumusețe răpitoare, dar nebună; psihoterapeutul, departe de a se alia cu Dumnezeu, ii recomandă să se culce cu orice femeie care-i iese-n cale, în scop terapeutic, și, colac peste pupăză, Kenny G îl tot pisează la cap.
PĂREREA MEA
Romanul a apărut în 2013 la Editura Polirom și până să primesc cartea habar nu aveam că stă la baza unui film văzut acum câțiva ani (The Silver Linings Playbook), apărut în 2012. Eu aveam așteptări uriașe de la cartea asta, însă după lectura sa mi-am dat seama că e o lectură bună, dar se putea și mai bine. De ce zic că se putea și mai bine? Pentru că de multe ori am avut impresia că autorul vrea doar să ducă cartea până la capăt și atât. Parcă nu pune atât de mult suflet în construirea personajelor, iar multe dintre ele mi s-au părut cam superficiale.
Bineînțeles că sunt și cititori care poate au adorat cartea asta, nu contrazic, doar că e vorba de gustul fiecăruia. Mă așteptam să fie o carte despre destin, iar cumva este despre asta, însă apare un umor negru care mie nu prea mi-a plăcut. Cartea mi s-a părut oarecum ciudată, deoarece avem în prim plan un bărbat care a fost internat mai mulți ani la psihiatrie, el revine acasă, trebuie să ia totul de la capăt și descoperă că mare parte din viața lui nu mai există.
Tema cărții este existențială și aflăm detalii din viața lui Pat, un bărbat cu numeroase probleme. Din titlu ne-am aștepta la un final pozitiv, însă eu îmi doream spre final cu totul altceva. Personajele nu sunt foarte multe, dar nu mi s-a părut că cele existente au avut suficientă atenție din partea autorului. Multe elemente ale cărții sunt de umplutură, în sensul că, deși el are probleme, Pat întâmpină din partea familiei numeroase reacții și m-a șocat să văd că nu toți îl compătimesc sau îl menajează, ba dimpotrivă. Nu mi-a fost clar ce fel de personaj trebuia să fie Pat sau ce rol trebuia să joace în carte. Mai multe nu vreau să dezvălui, pentru că ar sunt spoilere, dar mă simt intrigată de multe faze ale cărții.
Cu toate acestea, cartea nu e rea, chiar ai ce învăța din viața personajelor și găsești exemple de “așa nu”, plus idei de situații care mai de care mai ridicole și stai și te gândești tu cum ai reacționa atunci. E greu să vorbești despre cartea asta fără să o povestești, fără să oferi multe detalii. Dar ce farmec ar mai avea dacă fac asta? Eu vă recomand totuși acest roman, sper să vă placă și cine știe, poate veți avea o cu totul altă părere. Eu cred că puteau fi omise niște elemente inutile și se putea axa pe esențial. Aș fi vrut mai multe detalii despre Pat, dar nu așa cum au fost ele prezentate.
CITATE
Eu încă te iubesc. O să te iubesc întotdeauna, dar aia acum sunt pregătit să-ți dovedesc dragostea mea.
Cuvintele exprimă exact ce simt de când m-au externat din locul cel rău.
Lasă un răspuns