Floare-de-zăpadă și evantaiul secret – Lisa See (recenzie)

Autor: Lisa See

Naționalitate: americană-chineză

An apariție: 2015

Gen carte: roman, ficțiune

Titlu original: Snow Flower and The Secret Fan

Număr pagini: 320

Nota mea: 5/5

PREZENTARE

“Floare-de-Zăpada și evantaiul secret” este povestea a doua femei extraordinare care au fost unite de destin și care au supravietuit într-o vreme a regulilor stricte și a tradițiilor străvechi. Cu ochiul unui istoric și talentul unui povestitor, Lisa See a scris un roman cu adevărat uimitor, plin de culoare și de sensibilitate, presărat cu detalii fascinante despre China secolului al XIX-lea.

“Lisa See a scris cea mai bună carte a ei de până acum… dureros de frumoasă, o minune a imaginației despre o lume reala și secrete care au supraviețuit pana aproape de zilele noastre.” – Ami Tan, autoarea romanului “The Joy Luck Club”

“Numai cei mai buni romancieri pot face tot ceea ce a reușit Lisa See: să dea viață nu numai unor personaje, ci unei întregi culturi și unei sensibilități atât de uimitor de diferite de a noastră… cuceritoare și absolut convingătoare.” – Arthur Golden, autorul romanului “Memoriile unei gheișe”

PĂREREA MEA

Am primit acest roman cadou de ziua mea de pe un grup de cărți și m-am îndrăgostit instant de coperta minunată și de titlul mai mult decât promițător. Pentru mine a fost o lectură incitantă, interesantă și cu siguranță se va număr în topul cărților citite în 2019. Nu vă mai spun că am avut așteptări mari legate de ea, mai ales că mi-a plăcut enorm și aș putea să o recomand oricând. Sunt atrasă de cărțile despre alte țări, în special cele asiatice, iar China este printre preferatele mele. În această carte am descoperit informații despre tradițiile și cultura chineză de care nu aveam habar. Și mă bucur că am reușit să o citesc și că pot să vă vorbesc puțin despre ea.

Numai prin durere vei obține frumusețea. Numai prin suferință vei găsi pacea. Eu înfășor, leg, dar tu vei primi recompensa.

Tema cărții este multiplă, deoarece avem atât partea socială, cât și familia sau prietenia. Este o carte complexă, extrem de frumoasă și care spune povestea unei tinere, pe numele ei Floare-de-Crin. Ea o cunoaște pe Floare-de-Crin, o tânără care îi va fi laotong, adică soră de cruce de care va fi toată viața apropiată. Sunt atât de multe de spus despre acest roman, încât nu cred că mi-ar ajunge doar recenzia asta. Personajele cărții sunt numeroase și toate m-au impresionat. Sunt pagini la care am zâmbit, iar la altele am plâns, deoarece unele situații prin care trec personajele nu sunt  mereu pozitive. Revenind la cele două, aflați că ele s-au cunoscut când aveau 6-7 ani, iar mai apoi, când viața lor se schimbă și devin femei în toată firea, se căsătoresc, fac copii și relația dintre ele evoluează.

Poți fi disperată, dar să nu lași pe nimeni să te vadă altfel decât ca pe o femei cultivată.

Cartea este o adevărată descriere a Chinei din secolul al XIX-lea care prezintă care era statutul femeii în societatea chineză de atunci, ce însemna tradiția legatului picioarelor (o tradiție absurda și dureroasă), diferite obiceiuri de logodnă, căsătorie sau înmormântare. Este o carte care mi-a mers la suflet, am adorat fiecare pagină și nici nu am simțit când au trecut cele 320 de pagini. Este frumoasă și prezintă niște povești de viață deosebite! Eu o recomand cu mare drag și vă aștept cu păreri!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: