Madame Picasso – Anne Girard (recenzie)

Autor: Anne Girard

Naționalitate: americană

An apariție: 2014 ( 2019 la Editura Nemira)

Gen carte: roman, ficțiune, roman istoric

Număr pagini: 404

Titlu original: Madame Picasso

Nota goodreads: 3.85

Nota mea : 4/5

Puteți găsi cartea aici

Primită de laTârgul Cărții

DESCRIERE

Povestea nespusă a fermecătoarei femei care i-a furat inima celui mai mare artist al secolului XX.
Când se muta la Paris, Eva Gouel e plină de speranțe și vise. Deși fără experientă, reușește să se angajeze costumieră la faimosul Moulin Rouge, unde îl reîntâlnește pe Pablo Picasso, un artist în ascensiune.
Genial și excentric, Pablo este fermecat irevocabil de Eva și ceea ce începe ca o aventură complicată devine prima mare poveste de dragoste din viața lui.
Romanul ne prezintă o eroină uimitoare și ne poartă din salonul lui Gertrude Stein și din îndrăznetul Moulin Rouge în atelierul și în inima unuia dintre cei mai enigmatici artiști ai secolului XX.

PĂREREA MEA

Am avut mult timp pe lista mea această carte și foarte mult mi-am dorit să o citesc. Are 404 pagini și trebuie să recunosc că a fost oarecum o provocare pentru mine ca lectură. Este una dintre ultimele cărți citite la finalul acestui an și o arte care mi-a stârnit emoții și sentimente contradictorii. Problema mea numărul 1 cu această carte a fost faptul că în primele 100 de pagini, acțiunea a fost mai lentă. Iar atunci m-am gândit serios că nu o pot duce la capăt. Cel puțin nu atunci. Deși mulți cititori spun că mai bine lași câteva zile deoparte cartea și apoi te întorci când simți nevoia, eu sunt genul de cititor care se încăpățânează să o ducă la bun sfârșit. După pragul de 100 de pagini pe care le-am citit mai greu, nu am mai putut-o lăsa din mână. Franța, Paris, intrigi, iubiri, prietenie…cartea asta are de toate. Să nu mai zic de vestitul Moulin Rouge, care a fost superb descris în roman. Ca teme întâlnim arta, iubirea, prietenia.

Trei cuvinte mici care defineau pânza pe care fuseseră pictate. J`aime Eva.

Autoarea are un stil de a scrie fabulos și de a contura foarte frumos personajele. Ele sunt foarte multe, dar preferata mea a rămas și va rămâne mereu Eva Gouel. Mai întâi costumieră la Moulin Rouge, apoi își va lărgi cercul de cunoștințe, iar viața ei se va schimba radical. Mi-a plăcut foarte mult povestea dintre ea și marele Pablo Picasso și după ce am terminat cartea am căutat mai multe informații despre povestea reală a celor doi. Am înțeles că romanul a adus niște completări poveștii lor de dragoste. Este o carte foarte frumoasă, deosebită și pentru mine, care am vizitat anul acesta pentru prima dată Franța, este o scriere magică care m-a purtat cu gândul la ce am văzut deosebit în această țară.

Am avut cea mai bună viață pe care aș fi putut-o avea, chiar așa e.

Eva este frumos conturată, mi-a plăcut de la început inocența ei și faptul că mereu este dispusă să meargă înainte, chiar dacă nu îi este ușor. Un alt personaj care mi-a plăcut este Fernande, amanta lui Picasso, o femeie pe care am crezut-o șireată la început, dar care este extrem de fermecătoare ca personaj. Iar Picasso este prezentat într-o manieră extrem de oau. Artist spaniol venit în debutul carierei sale în Paris și care vrea să devină un nume mare. Are mulți prieteni, o parte din ei scriitori care vor deveni la rândul lor celebri și duce, de asemenea, o viață nonconformistă. Și da, Picasso a iubit mult femeile. Dar numai una singură i-a furat inima. Povestea celor doi este ceva superb, însă, ca în orice poveste de dragoste, sunt și bune, și rele. Finalul m-a contrariat, un pic tulburat, dar asta e…nu pot fi toate pe măsura așteptărilor noastre. Dacă nu ați citit cartea, aflați că ați pierdut o lectură superbă și o poveste pe măsură.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: