Fiii omului cu inimă de piatră – Jokai Mor (recenzie)

Autor: Jokai Mor

Naționalitate: maghiară

An apariție: 1869

Gen carte: ficțiune, roman istoric, literatură clasică

Număr pagini:  368+376

Nota goodreads: 3.68

Nota mea: 5/5

DESCRIERE

Romanul are un caracter de epopee eroică, aspect evidențiat de aventurile eroice prin care trec personajele, de lupta dintre bine și rău existentă permanent și de invocațiile lirice ale autorului.Personajele romanului sunt personalități romantice excepționale care întrupează virtuți sau vicii. Astfel, membrii familiei Baradlay, Edit Liedenwall, pastorul Bertalan Lánghy sau bătrânul husar Pál sunt personaje virtuoase, în timp ce Antoinette și Alfonsine Plankenhorst, Bence Rideghváry și Ottó Palvicz au trăsături negative, fiind întruchiparea duplicității, a ipocriziei și a cruzimii. Înfățișarea idealismului și a josniciei are scopul de a oferi modele exemplare pe care cititorii trebuie să le urmeze sau să le evite.

PĂREREA MEA

Jokai Mor este un autor maghiar care a scris numeroase nuvele și romane, axându-se foarte mult pe romanul istoric. De la acest autor am mai citit până acum Diamantele negre și Omul de aur (de două ori). Îmi doresc mult să mai citesc și alta carte scrisă de acest scriitor minunat.Fiii omului cu inima de piatră este un roman istoric complex apărut în 1869. În România, cartea a apărut la editura Minerva, în 1970. Eu am citit această ediție luată din anticariat recent și care este formată din două volume ce însumează peste 700 de pagini.

Ca teme, avem istoria, revoluția, familia, prietenia, iubirea, etc. Titlul m-a fascinat puternic încă de la început; omul cu inima de piatră este Kazimir Baradlay, un baron maghiar care decedează în urma unei boli de inimă. După moartea sa, acțiunea se concentrează pe viața văduvei sale (Maria) și a celor 3 fiii (Odon, Richard și Jeno).Acțiunea cărții se petrece în timpul Revoluției din 1848-1849, iar cartea surprinde lupta poporului maghiar pentru libertate și independență împotriva monarhiei habsburgice.

Fiecare dintre cei 3 fiii a fost construit detaliat și a dat dovadă de vitejie. Cartea are enorm de multe personaje (Bence Rideghvary, Zebulon Tallerossy – personaj extrem de ridicol; domnul Pal – imaginez pură a loialității; Alfonsine Plankenhorst – imaginea frumuseții  cu suflet diabolic; Antoinette Plankenhorst – mama Alsonsinei și răutatez întruchipată; Otto, Edith, Aranka, etc.)

Familia – mai puternică decât sacrificiul

Stilul cărții este unul sobru și extrem de detaliat, dar asta nu a răpit din farmecul cărții. Elementele  care mi- a dat bătăi de cap au fost numele maghiare, unele greu de reținut sau pronunțat. Autorul a împletit foarte frumos imaginea revoluției, scenele de dragoste și viața de familie. După decesul tatălui, cei 3 fii sunt chemați de mama lor în Ungaria, iar una dintre primele scene care mi-au rămas întipărite în minte a fost cea în care Odon parcurge un drum anevoios spre Ungaria, alături de bunul său prieten, Leonid. Relația lor de prietenie va fi însă una cu multe surprize.Și să nu uit, personajul meu preferat a fost Maria Baradlay, mama celor 3 fii, deoarece a dat mereu dovadă de cumpătare, inteligență și viclenie. Am fost fascinată de intrigile numeroase puse la cale de unele personaje, dar și de iubirile inocente de care au parte fiii omului  cu inimă de piatră. Interesantă este imaginea iubirii, fiind nevoie de o privire furișă ca să te îndrăgostești nebunește.

Apoi am început, pe măsură ce citeam această carte fascinantă, să îmi pun întrebări, multe întrebări. Îți poți da viața pentru fratele tău, dacă este nevoie? Câte sacrificii ești în stare să faci pentru familia ta? De câte sacrificii este în stare o inimă de mamă? Deși  nu este atât de cunoscut acest roman, trebuie să mă credeți că este unul extraordinar. Este chiar cea mai bună carte citită de mine de la începutul anului 2021 și cu siguranță se va număra în topul cărților din acest an. Destine crude, situații imprevizibile, multă emoție, personaje puternice și sacrificii peste sacrificii.

Recomand acest roman în special iubitorilor de literatură clasică, dar și celor care vor să descopere un scriitor maghiar extraordinar. De la mine 5 din 5 steluțe oferite cu drag pe goodreads. Recomand, de asemenea, și celelalte două romane citite de mine, menționate la începutul recenziei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: