Mâine poate am să rămân – Lorenzo Marone (recenzie)

Autor: Lorenzo Marone

Naționalitate: italiană

An apariție: 2017 (2020  la editura Humanitas)

Gen carte: ficțiune, roman

Titlu original: Magari domani resto

Număr pagini:  328

Nota goodreads: 3.90

Nota mea: 4/5

DESCRIERE

Într-un Napoli descris cu atâta vivacitate și culoare, încât pare să se audă în fundal muzica lui Pino Daniele, romanul Mâine poate am să rămân aduce în prim-plan, pe lângă personaje savuroase și complexe, o concretețe a cotidianului care îl face deseori pe cititor să creadă că și el e protagonist în această poveste din Cartierele Spaniole. În 2017 a primit Premio Selezione Bancarella.

Luce di Notte (adică „lumină de noapte“, un oximoron onomastic impus de un tată aventurier), o tânără avocată în blugi și mereu călare pe legendara Vespa portocalie, se revoltă împotriva tuturor: a unei mame tăcute și conservatoare, a iubitului care a părăsit-o, a amintirii tatălui plecat de acasă nu se știe de ce, a proprietarului biroului de avocatură unde lucrează, care crede că poate ține bătrânețea departe seducând cât mai multe femei. Își pune tot mai des problema să părăsească orașul Napoli și, asemenea fratelui ei, să urmeze visul italian de a se stabili în nord. Viața ei însă începe să capete alte înțelesuri din clipa în care se ivesc trei prietenii mai puțin obișnuite: cu un câine de pe stradă, cu vecinul său, un fost om al mării, ajuns într-un scaun cu rotile, dar mai ales cu un copil de șapte, opt ani, pe care și-l dispută părinții aflați în divorț. Dar poate dragostea adevărată să apară în acest oraș din care Luce își dorește să evadeze?

PĂREREA MEA

Deși am citit cartea asta la începutul lui 2022, în ianuarie, mi-a luat ceva timp ca să mă adun și să scriu câteva cuvinte despre ea. Nu a fost o lectură proastă, dar comparând-o cu alt roman citit de la Marone, mult inferior. Dacă vreți să citiți impresiile mele despre Tentația de a fi fericit, o carte de 5 steluțe, o puteți face aici.

Scriitor italian de succes, Lorenzo Marone mai are un roman tradus la noi la care sper să ajung într-o zi, Un băiat ca toți ceilalți. Și în acest roman, la fel ca în Tentația de a fi fericit, accentul se pune pe destinul uman și pe suișurile și coborâșurile pe care viața ni le rezervă. Titlul bine ales mă duce cu gândul la alegerile pe care de multe ori suntem nevoiți să le luăm. Uneori trebuie să rămâi sau să pleci. De ce se numește romanul așa și care este de fapt contextul – vă invit să citiți cartea și să descoperiți.

Acțiunea cărții se petrece în Napoli, în Cartierele Spaniole – un oraș despre care am citit multe, dar nu am avut ocazia să îl vizitez până acum. Însă nu se știe niciodată. Personajul feminin principal este Luce di Notte (lumina de noapte), un nume parcă predestinat, deși tânăra recunoaște că se numește Luce din cauza tatălui cu ocupații nu foarte ortodoxe.

Drumul spre prietenia adevărată

Luce este ambițioasă și lucrează într-un cabinet de avocatură, însă acolo se confruntă cu tot felul de situații neplăcute. Este frustrată de kilogramele în plus și este o mare iubitoare de animale. Are o prietenă travestit hazlie pe nume Patricia și pe parcursul cărții îi vom cunoaște pe simpaticul Vittorio, pe Carmen Bonavita și pe fiul acesteia de 7 ani, Kevin. Fiecare dintre aceste personaje îi va influența într-un fel viața.

Luce va cunoaște ce e prietenia adevărată și va fi martora multor întâmplări amuzante sau dimpotrivă, tulburătoare. Admir de ceva timp toate personajele puternice din cărți și încerc de multe ori să mă transpun în pielea, gândindu-mă dacă aș face aceleași alegeri sau aș merge spre ceva diferit. Vittorio, bătrânelul simpatic se aseamănă cu Cesare din Tentația de a fi fericit, așa ca vă puteți imagina cum este el. După ce am citit aceste două romane, am citit și Ove, însă l-am perceput diferit pe cel din urmă și nu prea am găsit multe asemănări.

Mâine poate am să rămân – cartea solară care îți smulge zâmbete

Poate am să rămân este o carte solară, care  te emoționează și care te surprinde în același timp. Uneori îți smulge zâmbete, alteori lacrimi. Cred că este o carte potrivită pentru relaxare, mai ales că se citește repede și găsești în ea povești interesante. Recomand să o citiți, la fel și Tentația de a fi fericit. Posibil să aflați răspunsul la multe întrebări legate de fericire și de existența noastră.

CITATE

Lucrurile fără importanță ne însoțesc întotdeauna pentru scurtă vreme, apoi le pierdem sau le uităm cine știe pe unde. Cele pe care le iubim însă le păstrăm cu grijă, le agățăm la gât și le ducem cu noi. Lucrurile frumoase din viață, ascultă la mine, aproape întotdeauna supraviețuiesc.

Fericirea e tăcută, Luce, nu uita! Dacă faci prea mult zgomot, îți trece pe deasupra capului și nici măcar n-o auzi!

Viața e o continuă schimbare de obiceiuri, prietenii, feluri în care acționezi și gândești, idealuri, iubiri, credință chiar, și totuși când te trezești pe neașteptate în fața unei vechi obișnuințe, doar atunci înțelegi cât de mult ți-a lipsit, cât te-a marcat fără să îți dai seama. 

Adevărații îngeri reușesc să protejeze persoanele pe care le iubesc.

Cel mai mare rău pe care ți-l poate face un părinte absent e că rămâi toată viața cu ideea că, în fiecare zi lăsată de Dumnezeu, trebuie să lupți ca să meriți dragostea și fericirea. 

Nu le poți explica altora cum să trăiască, nici nu li se poate transmite dorința de a fi fericit.

Fericirea e ceva mic și infim, care te obligă să ai grijă și respect, chiar și atunci când n-ai chef, când ești obosit și n-ai vrea altceva decât să te tolănești pe divan. E o nevastă cicălitoare care îți vorbește în timp ce te uiți la un meci de fotbal.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: