Pânza Charlottei – E. B. White (recenzie)

Pânza Charlottei – E. B. White (recenzie)

Autor: E. B. White

Naționalitate: americană

An apariție: 1952

Gen carte: ficțiune, cărți pentru copii, fantasy, young adult

Titlu original: Charlotte’s Web

Număr pagini: 200

Nota goodreads: 4.19

Nota mea: 5/5

DESCRIERE

Wilbur este un porcuşor sensibil, care iubeşte pe toată lumea. Pentru el o viaţă fericită înseamnă o porţie bună de mâncare şi prieteni dragi alături. Chiar şi stăpânii care îi puseseră gând rău ajung să înţeleagă ce minune au în ogradă. Iar Wilbur, porcul care leşină de emoţie ca nimeni altul, răspunde bunătăţii cu dragoste şi loialitate.

PĂREREA MEA

Elwyn Brooks White a fost un autor american de cărți pentru copii care a scris comori îndrăgite și azi în întreaga lume. A primit numeroase premii, cum ar fi Newbery Honor din 1953, pentru romanul Pânza Charlottei. Pânza Charlottei a apărut prima dată în 1952, la editura Harper & Brothers.

Considerat un roman clasic al literaturii pentru copii, s-au realizat mai multe ecranizări și chiar și un joc video bazat pe povestea din carte. Titlul face referire la pânza țesută de unul dintre personajele cărții, păiențenița Charlotte. Temele cărții sunt prietenia, dar și moartea, schimbarea sau inocența. Personajele cărții sunt atât oameni, dar și animăluțe vorbitoare.

Deși este o carte scurtă, povestea din spate mi s-a părut interesantă. Eu aș recomanda-o atât copiilor, dar și adulților. Morala din spatele poveștii este puternică: prietenia adevărată este deosebit de importantă și poate fi rară. Dintre personaje, purceluțul Wilbur a fost preferatul meu. Este un purceluș vorbăreț extrem de simpatic care va cunoaște prietenia adevărată în prezența păiențeniței Charlotte. Între cei doi se va lega o prietenie aparte și de la ce pornește aceasta, prefer să păstrez mister.

Avem ilustrată viața de la fermă, peripețiile inocente ale copiilor, dar și momente intime din cadrul familiei. Un personaj haios și interesant este și Templeton, un șobolan lacom care preferă confortul. Dar el se va schimba cel mai mult pe parcursul cărții. Aș recomanda să citiți cartea alături de copii, dacă aveți, fiind în același timp și un cadou ideal de sărbători.

Mie mi-a plăcut mult povestea și abia aștept să vizionez de Crăciun și ecranizarea din 2006. A fost o carte emoționantă, care aduce atât zâmbete, cât și lacrimi. Din partea mea are 5/5 steluțe pe goodreads.

CITATE

Ai fost și ești prietenul meu. Iar asta e mai mult decât destul.

Niciun porc nu mai avusese vreodată prieteni atât de devotați. Wilbur înțelesese că prietenia este una dintre cele mai mari satisfacții pe care le poți avea în viață. Nici măcar cântecul greierilor nu-l întrista din cale-afară.

Nu se întâmplă prea des să apară cineva care să fie și un prieten adevărat, și un scriitor iscusit. Charlotte a fost și una și alta.

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: