Trestii în vânt – Grazia Deledda (recenzie)

Autor: Grazzia Deledda

Naționalitate: italiană

Titlu original: Cenere, Canne al vento

An apariție: 1913 (2013, la Editura Litera)

Notă imdb: 3.80

Nota mea: 3/5

Număr pagini: 272

Gen carte: ficțiune, literatură clasică

Grazzia Deledda s-a născut în Sardinia, Italia și  a primit Premiul Nobel pentru literatură în 1926. A început să scrie la 13 ani, dar părinții săi s-au opus acestei preocupări. Trestii în vânt este o carte și despre Sardinia, despre personaje, mituri și tradiții. Cartea a fost publicată în 1913. De la aceeași autoare am mai citit acum câțiva ani Iedera, un roman care mi-a plăcut mult mai mult ca acesta și pe care l-am citit de două ori.

Titlul m-a dus cu gândul la fragilitate și vulnerabilitate (surorile din carte pot fi asemănate cu trestiile fragile). Nu este o carte groasă (272 pagini), dar are un stil care nu face să o parcurgi așa de ușor. Abundă în descrieri ale peisajelor și personajelor (iar acesta este cam singurul plus al cărții). Ce mi-a plăcut însă? Atmosfera, descrierile poetice. Unele dintre personaje cred în duhuri și ființe supranaturale și trebuie să existe o armonie om-spirit, altfel totul scapă de sub control.

Personajele sunt numeroase și fiecare vine cu o poveste a sa. Efix este sluga în vârstă, care doarme în colibă, pe rogojina lui. El este simbolul loialității și al sacrificiului de sine. Chiar dacă surorile nu s-au purtat mereu frumos cu el. Face parte din familie și este  singura figură masculină dintr-o casă de fete bătrâne și nemăritate.

Efix este și un personaj melancolic care își amintește cu nostalgie de vremurile apuse. Însă acest personaj ascunde un secret grav pe care îl va purta toată viața. Stăpânele lui Efix sunt trei surori nemăritate: Ruth, Ester și Noemi. Cea de-a patra soră, Lia, a fugit de acasă când era tânără. Aflăm detalii despre copilăria celor patru femei, despre părinții lor, dar și despre niște secrete care ies la iveală.

Timpul trece, iar în peisaj va apărea fiul Liei, Glacinto, care va tulbura puternic viața mătușilor sale. Ce nu mi-a plăcut însă? Felul vag în care a evoluat subiectul și toată acțiunea, dialogurile fără miez și fără sens dintre personaje. Unele dialoguri mi-au lăsat chiar impresia că sunt acolo de umplutură. A fost o lectură ok, însă mă așteptam la o carte mult mai bine construită.

Pe goodreads i-am oferit 3/5 steluțe.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: