Eugenie Grandet – Honore de Balzac (recenzie)

eugenie-grandet_1_fullsize

Autor: Honore de Balzac

Naționalitate: franceză

An apariție: 1833

Nota mea: 4/5

Alte cărți de același autor: Medicul de țară

Gen carte: roman, literatură clasică

PREZENTARE

„Romanul Eugenie Grandet este, alături de Gobseck, Moș Goriot, Mărirea și decăderea lui Cesar Birotteau și Verișoara Bette, una dintre capodoperele balzaciene.

Critica literară și succesul durabil al acestui roman în rândul cititorilor, l-au așezat printre cele mai de seama creații ale realismului francez, deoarece reflectă caracteristicile epocii, goana după profituri, dorința apriga de îmbogățire, care fac din societate un soi de junglă, unde răzbesc ființele cele mai feroce și mai lipsite de scrupule.

În mediul burghez de provincie pe care îl zugrăvește acest roman, ca și în elegantele saloane pariziene descrise în alte romane, domnește puterea banului. Așadar, Eugenie Grandet reflectă nu numai o dramă morală individuală, ci o întreaga societate, al cărei idol suprem este banul.

PĂREREA MEA

Este un roman ce face parte din Comedia umană a lui Balzac, binecunoscutul scriitor francez care este, din punctul meu de vedere, inegalabil. Este povestea unei tinere franțuzoaice, Eugenie, care duce o viață tristă, plină de lipsuri și de tristețe.  Cartea vorbește despre ban, despre parvenire, despre sărăcie și despre iluzii, subiecte des abordate în scrierile balzaciene.

Eugenie trăiește o iubire neîmplinită, aceasta devenind unul din cele mai bine construite personaje ale lui Balzac. Cum am mai spus și în alt articol, Balzac nu se dezminte niciodată, scrie opere extraordinare, scrie povești de viață excelente. Iar eu nu pot decât să mă numesc  fană a sa. Nici nu încape discuție că în literatura franceză, nu l-a mai egalat nimeni în ceea ce privește scrierile sale.

 Avarul Grandet, tatăl  tinerei  Eugenie, își supune familia la niște lipsuri inumane, începând de la mâncare până la bani.  Aproape singurul personaj al cărții care nu este impresionat de puterea destructivă a banului este Eugenie, tânăra care cade victimă vieții prea crunte.

CITATE

Iubirea sinceră își are intuițiile ei și cunoaște că dragostea aduce dragoste.

A simți, a iubi, a suferi, a se devota vor fi veșnic urzeala vieții femeiești.

Suferința e egală pentru toți. Femeile au acest fapt în comun cu îngerii…suferința umanității le aparține în întregime. 

Am rămas profund impresionată de viața acestei tinere, cum puține povești de viață m-au putut impresiona.

No Responsesto “Eugenie Grandet – Honore de Balzac (recenzie)”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Medicul de țară, Honore de Balzac | STIL DE SCRIITOR - […] cărți de același autor: Moș Goriot, Eugenie Grandet, Therese […]
  2. Contractul de căsătorie, Honore de Balzac | STIL DE SCRIITOR - […] cărți: Eugenie Grandet, Medicul de […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: