Dăruiește iubirea care vindecă. Ghid pentru părinți – Harville Hendrix & Helen L. Hunt (recenzie)

14853137_1358810184138695_8985385264519134488_o

Autor: Harville Hendrix & Hellen L. Hunt

Naționalitate: americană

An apariție: 1997 (în 2015 la Editura Herald)

Titlu original: Giving The Love That Heals

Număr pagini: 495

Gen carte: psihologie, parenting, relații

Nota mea: 5/5

PREZENTARE

Dăruiește iubirea care vindecă este un instrument extrem de prețios pentru construirea unei relații durabile și sănătoase cu propriii copii. Părintele conștient, după cum explică autorii, își cunoaște lipsurile (cel mai adesea provocate de o relație defectuoasă cu părinții, în propria copilărie) și este atent ca acestea să nu ii știrbească legătura cu copilul. Unul dintre aspectele cruciale subliniate de Hendrix este utilizarea dialogului intențional, care s-a dovedit ca optimizează comunicarea părinte-copil: folosind tehnica Dialogului Imago – oglindire-validare-empatizare -, părintele nu întâmpină problemele copilului prin critici sau acuzații, ci prin disponibilitatea de a asculta și de a-i recunoaște emoțiile asa cum sunt, nu asa cum considera părintele ca ar trebui sa fie.

PĂREREA MEA

Aici vă spuneam părerea mea despre o altă carte interesantă primită de la Editura Herald, o editură unde găsești informații prețioase și de calitate. A trăi fără cap este o carte te face să conștientizezi multe despre viața și reacțiile tale. Dăruiește iubirea care vindecă este o adevărată lecție de viață pentru părinți, copii și pentru viitorii părinți.

Eu nu am copii, dar în viitor îmi doresc, așa că acest ghid pentru părinți ar trebui citit de fiecare om, chiar dacă are copii sau nu. Eram sigură de la început că va fi o carte valoroasă din care ai ce învăța și deși am citit-o puțin mai greu (are aproape 500 de pagini și trebuie să citești cu atenție fiecare informație), mi-a plăcut enorm!

Cartea este împărțită în 6 capitole importante: Conexiune, Ruperea conexiunii, Refacerea conexiunii, Descoperă-ți copilul, Crearea unei noi moșteniri și Instrumente pentru un parentaj conștient. Ce am învățat eu din această carte? Extrem de multe. În primul rând, a fi părinte este greu, dar și foarte frumos. Și până să devenim părinți trebuie să ne informăm cât mai bine. Ca să evităm anumite greșeli și să stabilim o comunicare eficientă cu proprii noștri copii.

În al doilea rând, am descoperit în această carte o idee (plus alte câteva sute, de fapt) care m-a pus pe gânduri: atunci când îți întemeiezi o familie și dai viață unui copil, trebuie să începi munca interioară de vindecare, să lași în urmă traumele trecutului și frustrările din copilăria noastră. Sunt atât de multe sfaturi în acest ghid, încât mi-a părut rău că nu mi-am notat toate ideile esențiale atunci când am citit-o. Este o carte extrem de interesantă care vă poate ajuta să vă înțelegi mai bine pe voi și pe copiii voștri.

CITATE

Un copil este mai mult decât poate fi experimentat direct prin intermediul simțurilor. Copilul se formează și se naște din corpurile noastre și din dragostea noastră, dar el vine și din universul care l-a creat.

În cazul în care copilul începe să se simtă nesigur în etapa atașamentului, fie se va simți respins și va reacționa eschivându-se.

Părintele conștient oferă instrucțiuni clare ți concrete atunci când îl învață pe copil să facă ceva nou. El evită generalizările și abstractizarea.

2 Responsesto “Dăruiește iubirea care vindecă. Ghid pentru părinți – Harville Hendrix & Helen L. Hunt (recenzie)”

  1. Mariam Oana spune:

    Sună foarte bine acest roman!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: