Două surori: din Norvegia în jihadul din Siria – Asne Seierstad (recenzie)

Autor: Asne Seierstad

Naționalitate: norvegiană

An apariție: 2011 (2018 la Editura Corint )

Gen carte: istorie, nonficțiune

Număr pagini: 480

Nota mea: 5/5

Primită de laEditura Corint

Puteți găsi cartea AICI

PREZENTARE

Într-o dimineață de octombrie a anului 2013, Ayan Juma, de 19 ani, și sora ei, Leila, de 16, au părăsit casa părintească din Oslo, după care le-au transmis părinților prin e-mail următorul mesaj: „Pace, milă de la Dumnezeu și binecuvântare vouă, mamă și tată… Vă rugăm să nu fiți supărați pe noi.”

Cele două surori luaseră hotărârea de a pleca în Siria și de a-i ajuta pe islamiști. Plănuiseră asta de luni bune. Sadiq, tatăl lor, pornește repede pe urma fiicelor în Turcia. Când ajunge acolo, acestea abia trecuseră granița. Sadiq este însă hotărât să le găsească.

Urmează povestea fascinantă, sfâșietoare a unei familii dezbinate. În vreme ce Sadiq își riscă viața încercând să-și aducă fetele acasă, soția lui, Sara, aflată în Norvegia, începe a se îndoi de viața pe care o duce în acea țară. Cum i s-au putut radicaliza copiii fără ca ea să știe? Ce ar putea să facă pentru ca fiii ei mai mici să nu împărtășească aceeași soartă?

Beneficiind de sprijinul familiei Juma, autoarea urmărește de la început firul întortocheat și dramatic al acțiunii. Cititorul călătorește, împreună cu Sadiq și Sara, de la casa acestora din Somalia la apartamentul din Oslo, apoi în Turcia și Siria, unde două surori adolescente sunt puse în fața urmărilor șocante ale faptei lor.

Aventura celor două surori norvegiene este povestită în filmul documentar ONLY A FATHER.

PĂREREA MEA

Nu știu cum să încep această mică recenzie, deoarece îmi este foarte teamă că nu o voi putea descrie și lăuda suficient. Cum spuneam și în altă postare, pe mine nu prea m-a pasionat istoria, însă am întâlnit în ultimii ani cărți istorice care mi-au mers la suflet. Una dintre acestea este Două surori: din Norvegia în jihadul din Siria. Este o carte extraordinar de frumoasă, a apărut la Editura Corint anul acesta, în 2018, și sunt extrem de bucuroasă că am avut ocazia să o citesc. Este o carte în mare parte dură, realistă, care prezintă o realitate deloc de ignorat. Autoarea cărții este de fapt o ziaristă și scriitoare norvegiană preocupată de povești din zonele de război, iar atunci când ea află povestea familiei lui Sadiq, dorește să o pună pe hârtie.

Nu sunt tată dacă nu continui căutarea. Nu sunt Sadiq dacă mă întorc acum acasă.

Tema principală a cărții este războiul, prezentat într-un mod în care rămâi fără cuvinte, iar o altă temă importantă este familia și relațiile din cadrul familiei. Sara și Sadiq sunt doi părinți care trec prin multe. Dar mereu rămân o familie unită care luptă pentru copii și pentru supraviețuire. În momentul în care cele două fete ale lor, Leila și Ayan ( de 16 și 19 ani), fug de acasă pentru a lupta în jihad, universul lor se prăbușește. Cartea surprinde atât de detaliat și frumos reacțiile și trăirile membrilor de familie rămași acasă, încât simți că ești parte din familia lor. Simți disperarea tatălui care pornește în căutarea fetelor, a mamei (care suferă cumplit), a fraților (care devin tot mai derutați). Oare va reuși tatăl lor, Sadiq, să le aducă acasă? Va reuși să le convingă de pericolul care le pândește? Răspunsul îl veți afla dacă citiți această superbă carte.

Familia pe care o capeți în schimbul celei pe care o lași în urmă e ca perla privită în comparație cu cochilia pe care o arunci.

Personajele mi s-au părut foarte vii și din câte am înțeles, se respectă trăsăturile lor reale și situațiile prin care au trecut. Mie mi-a plăcut foarte mult cartea, le-am admirat pe fete pentru tăria și ambiția lor de necrezut, însă mi-a fost milă și de familia rămasă în urmă. Sunt de acord să lupți pentru crezul tău, însă cred că familia și cei dragi trebuie să primeze. Eu nu aș fi atât de curajoasă și nici nu aș putea să îmi abandonez vreodată familia. Vă recomand cartea mai ales dacă sunteți pasionați de istorie, de povești reale, de informații legate de jihad și de tot ce a însemnat acesta pentru mulți oameni. Este o carte pe care am citit-o destul de repede, chiar dacă are 480 de pagini. Nu vă lăsați descurajați de numărul generos de pagini, ci mai degrabă citiți repede cartea. Veți avea numai de câștigat. Eu vă aștept cu păreri!Mulțumesc Editurii Corint pentru exemplar!!

One Responseto “Două surori: din Norvegia în jihadul din Siria – Asne Seierstad (recenzie)”

  1. Să termin ce am acum în plan, și clar o să mă apuc și eu de ea! 😉

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: