Autor: Leon Leyson
Naționalitate: poloneză
An apariție: 2014
Număr pagini: 240
Titlu original: The boy on the wooden box
Nota mea: 5/5
PREZENTARE
Leon Leyson avea numai 10 ani când naziștii au invadat Polonia, iar familia lui a fost forțată să se mute într-un ghetou din Cracovia. Cu un noroc incredibil, perseverență și curaj, Leyson reușește să supraviețuiască sadismului naziștilor. În final, generozitatea și iscusința unui bărbat german numit Oskar Schindler au fost cele care i-au salvat viața lui Leon, ca și unor membri din familia lui, numele lor fiind adăugate pe lista muncitorilor evrei din fabrica acestuia – o listă ce a devenit faimoasă în toată lumea: Lista lui Schindler. Aceasta este singura carte de memorii publicată vreodată de un copil supraviețuitor de pe Lista lui Schindler și ilustrează perfect demnitatea autorului.
PĂREREA MEA
Am auzit despre această carte foarte multe aprecieri, am tras cu ochiul rapid la câteva recenzii și m-am gândit că aș vrea să o citesc și eu. În 2018 am făcut cunoștință cu foarte multe cărți despre războaie, Holocaust și evenimente istorice tulburătoare și trebuie să recunosc că sunt tot mai tentată să descopăr astfel de cărți. Îmi plac cărțile inspirate din realitate, care au drame existențiale și personaje puternic conturate. Cartea mi-a plăcut foarte mult, am stat pur și simplu lipită de paginile sale, dornică să aflu cât mai multe detalii din viața lui Leon, a familiei sale și a celor apropiați lui.
Tema cărții este în principal istorică, deoarece sunt prezentate evenimente din timpul celui de al Doilea Război Mondial, dar apar și teme ca familia, războiul, suferința. Titlul oferă un indiciu clar și anume, povestea lui Leon, un băiat de doar 10 ani care va trăi cel mai negru coșmar din viața lui. Personajele cărții sunt destul de numeroase, dar nu vreau să vi le prezint pe toate, ci doar să mă axez pe ceea ce e mai important.
Leon este un băiețel cu vise mari, are o familie minunată, trece prin multe alături de părinții și frații săi, iar războiul și lagărul îi vor oferi momente crunte și va fi pus în situații limite. Cartea prezintă de fapt povestea spusă de el, războiul văzut prin ochii unui copil inocent care visa la o casă mare și la un trai bun.
Un alt personaj este Oskar Schindler, un nazist care se va dovedi că este în primul rând om. Datorită lui, Leon și familia sa vor supraviețui. Nu a fost ușor să citesc această carte, mai ales că îți inspiră o durere sfâșietoare, te macină, te tulbură și te întrebi cu ce au greșit evreii în fața naziștilor. De ce exterminare, de ce durere și moarte? Cartea m-a impresionat în mod deosebit, se citește foarte repede, mai ales că are 240 de pagini și are un format mic.
Este o carte din care înveți multe, iar un lucru pe care l-am învățat eu este acela că trebuie să ne bucurăm de pace, de libertate, de familie și nu în ultimul rând, de sănătate. Povestea lui Leon este deosebită, merită să o citiți și eu aștept cu nerăbdare să citesc un alt roman care se numește Lista lui Schindler, o carte inspirată de același personaj nazist, iar apoi să văd și ecranizarea din 1993. Eu i-am oferit pe goodreads 5 din 5 steluțe.
CITATE
Doar sârma ghimpată despărțea viața mea în iad de viața lor în libertate, dar am fi putut la fel de bine să fim pe planete diferite. Nu puteam înțelege nedreptatea din jur…
Viața părea o călătorie nesfârșită, lipsită de griji.
Lasă un răspuns