Perla – John Steinbeck (recenzie)

Autor: John Steibeck

Naționalitate: americană

Titlu original: The Pearl

An apariție: 1945

Nota mea: 4/5

Alte cărțiȘoareci și oameni

DESPRE AUTOR

John Steinbeck a fost scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1962. El este cunoscut pe scară largă pentru romanul care a câștigat Premiul Pulitzer Fructele mâniei (1939), romanele La răsărit de Eden (1952) și Șoareci și oameni (1937). El a fost autorul a douăzeci și șapte de cărți, acestea incluzând șasisprezece romane, șase cărți non-ficțiune și cinci colecții de povestiri; Steinbeck fiind recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1962.

După Tortilla Flat, Steinbeck a publicat o succesiune de cărți, bucurându-se de o mare popularitate în rândul cititorilor: In Dubious Battle (Bătălie îndoielnică) în 1936, Of Mice and Men (Oameni și șoareci) în 1937, care va fi și dramatizată, și The Grapes of Wrath (Fructele mâniei), în 1939, cel mai bun roman al scriitorului, inspirat de o călătorie întreprinsă împreună cu un grup de okies (familii de fermieri săraci din Oklahoma, izgoniți de pe pământurile lor) în migrația lor spre vest, în căutare de lucru pe meleagurile fertile ale Californiei. Cartea va fi distinsă cu Premiul Pulitzer și va avea un ecou larg în opinia publică din SUA.

DESPRE CARTE 

Romanul prezintă povestea pescarului Kino și al familiei sale, formată din soția sa, Juana și fiul acestora, Coyotito. Sunt o familie foarte săracă, locuiesc într-o colibă sărăcăcioasă, iar singurul mod de supraviețuire îl constituie pescuitul. Însă marea ascunde o enigmă: pe fundul mării se găsesc perlele, unele dintre  ele fiind foarte prețioase. Kino speră să găsească o asemenea perlă prețioasă, iar când o găsește, își dă seama că nu va fi fericit, că trebuie să renunțe. Perla atrage invidia, necazul, pericolul, visele se destramă unul câte unul. Ea este un element distrugător al unei vieți armonioase și motiv de vrajbă între oameni cu mentalități de un anumit fel.

Kino dă dovadă de o hotărâre cruntă, luptă pentru scopurile sale, însă finalul nu este, poate, cel așteptat de cititor. Cel puțin nu cel așteptat de mine. Îmi doream parcă un pic mai mult de la această carte și pe tot parcursul lecturii am avut impresia că ceva lipsește. Nu este cea mai bună carte a lui Steinbeck, însă eu zic că merită să o citiți. Veți vedea și altceva ce poate scrie acest autor talentat.Voi ce alte cărți ați mai citit de Steinbeck și v-au plăcut?Sau nu?

CITATE

Voi lupta. Voi învinge. Vom putea să ne încercăm norocul. Pumnul său izbi preșul de dormit. Nimeni n-o să ne ia norocul. Ai încredere în mine, sunt bărbat.

Un plan este un fapt real, iar ceea ce îți propui sunt lucruri pe care le trăiești. Un plan odată făcut ți imaginat, devine o realitate la fel ca toate celelalte, nu mai poate fi distrus, dar poate fi lesne atacat.

No Responsesto “Perla – John Steinbeck (recenzie)”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Şoareci vs. oameni | STIL DE SCRIITOR - […] romane: Perla, La răsărit de […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: