Autor: Yann Martel
Naționalitate: spaniola
An publicare: 2001
Titlu original: Life of Pi
Nota mea: 5/5
DESPRE AUTOR
YANN MARTEL este un scriitor canadian de origine spaniolă. Fiul unei familii de diplomați și scriitori canadieni, crește în Alaska, Costa Rica, Franța, Mexic și în provinciile canadiene Ontario și British Columbia. Adult întreprinde căletorii în Iran, Turcia și India. După ce termină Trinity College School în Port Hope, Ontario, în 1981, studiază filozofia la Trent University din Peterborough, proVincia Ontario, lucrând în acest timp ca spălător de vase, grădinar și Security Guard. La vârsta de 27 ani, după terminarea facultății, se decide să lucreze ca scriitor. Prima sa carte The Facts behind the Helsinki Roccamatios, apare în 1993.
DESPRE CARTE
Cu acest roman, Martel atinge succesul în 2001. El primește în 2002 pentru această carte Man Booker Prize for Fiction. Pentru a scrie Life of Pi, Martel petrece șase luni în India. El vizitează moschee, temple, biserici și grădini zologice. Îi aparțin o serie de scurte povestiri sub We ate the children last (2004).
Ca să rezum pe scurt cuprinsul cărții, vreau să vă spun că este o carte foarte drăguță, ușor de citit și de înțeles și…extrem de emoționantă! Piscine Patel sau Pi este un copil care are parte de cea mai mare aventură a vieții sale. Tatăl său a fost director al Grădinii Zoologice, iar Pi a trăit de mic aproape de ele, studiindu-le și împrietenindu-se cu ele.
După naufragiul vasului pe care Pi se afla cu familia sa și o parte din animalele Grădinii Zoologice, băiatul are parte de o experiență șocantă: află că nu este singurul supraviețuitor din barca de salvare, ci se află alături de un urangutan, o hienă, o zebră și un tigru.
Timp de 277 de zile, Pi plutește pe mare alături de tigrul Richard Parker, cunoscând cele mai profunde temeri umane și nevoie: foamea, setea, ploaia, frigul, durerea, frica și exasperarea. Câți dintre noi ne-am pus întrebarea dacă am putea trăi pe o barcă de salvare alături de o fiară sălbatică timp de mai multe luni de zile? Cred că nimeni.
Morala ce se desprinde din carte vorbește despre credința în Dumnezeu. Oricât de grele ne-ar fi încercările, trebuie să avem credință nestrămutată în Cel de Sus, pentru că numai el face posibile minuni. El a făcut posibilă aventura și supraviețuirea lui Pi, iar acest personaj, deși trece prin grele încercări, nu renunță niciodată la speranță.
Anul trecut am văzut filmul și pot spune că mi-au plăcut amândouă la fel de mult. Cartea ar avea totuși un plus în ochii mei: abundă în descrieri și te lasă să îți imaginezi mai bine acțiunea. O recomand tuturor celor pasionați de aventură și care vor să afle povestea emoționantă a unui destin uman!
CITATE
Trebuie să vă spun ceva despre frică. Ea este unicul inamic adevărat al vieții. Numai ea o poate învinge. Este un adversar inteligent, trădător. Nu are decență, nu respectă nicio lege sau convenție, nu are milă. Merge direct la punctele slabe, pe care le găsește cu uimitoare ușurință. Totdeauna începe în minte.
Motivul pentru care moartea se ține atât de aproape de viață nu este necesitatea biologică, ci invidia. Viața este atât de frumoasă, încât moartea s-a îndrăgostit de ea, o dragoste posesivă care înșfacă tot ce poate.
Lasă un răspuns