alter ego

Autor: Ana Mănescu

Naționalitate: română

An apariție: 2014 (la Editura Herg Benet)

Gen carte: ficțiune

Număr pagini: 214

Nota mea: 4/5

Puteți găsi cartea AICI

Primită de la: Editura Herg Benet

PREZENTARE

Numele meu este Sonnja. Sunt vicioasă, singură, răzvrătită și mizerabilă.

Noi vom schimba lumea. Suntem cei care vibrează. Stârnim valuri, uragane și cutremure, dar merită. Sau cel puțin asta am crezut toți la început.

Printre cărți, tripuri, flashback-uri, eșecuri, iluzii, idealuri, țigări, vin, iarbă, un fort din cuburi de zahăr impregnate cu acid, metamorfoze, felinare care dansează, Muzica goală, fluturi, uragane, sex, dragoste, prietenie și artă, mesajul este simplu: păstrează-ți esența și iubește. În ordinea asta.

PĂREREA MEA

Până acum nu am mai citit nimic de Ana Mănescu și sunt foarte surprinsă de stilul în care scrie. Deși mi-a plăcut cartea destul de mult, aș vrea să spun că mă așteptam la un conflict mai concentrat, la o poveste în care Sonnja (personajul feminin principal) să aibă un rol mult mai bine elaborat. Cartea este scrisă la persoana I și este alcătuită ca un jurnal intim al Sonnjiei, o tânără zăpăcită și nonconformistă care își trăiește viața cum dorește.

Tot timpul am plâns în hohote. Ce importanță au însă câteva ațe, când sforile mele nu se mai pot desface? A fost suficient să mă uit o clipă la Thea, Rin și Petra ca să mă calmez. Ele rămân. Magia dispare. Și, deși încă nu o știam, Vara aceea urma să rămână.

Este un roman de doar 214 pagini, dar să știți că veți găsi în el mai mult decât v-ați aștepta. Veți descoperi o criză adolescentină a unor personaje care duc o existență aparte, care încearcă să conștientieze că viața nu e altceva decât un scop un sine. Sonnja este un personaj prietenos (are prietene pe viață de care se simte legată trup și suflet) și oscilează între mai multe iubiri. În același timp, tânăra este un amestec de maturitate și imaturitate care încă mai caută răspunsuri la dilemele de zi cu zi.

Chiar contează ce ne spunem, ce simțim, dacă ne iubim sau doar ne amăgim? Cât timp ne transformăm și energia pe care o degajăm oprește lumea noastră în loc, chiar contează altceva decât să știm că în acel moment suntem cel mai aproape de fericire?

Nu pot spune că m-am regăsit în acest personaj, deoarece în adolescență am fost exact opusul ei: fata cuminte, la locul ei, incapabilă de escapade de orice fel. Sonnja din alter.ego este un personaj puternic, îndrăzneț, care trăiește clipa și se bucură de fiecare senzație. Titlul are pentru mine o tentă filosofică și spun asta pentru că mă duce cu gândul la celălalt eu al tinerei (alter ego). Sonnja este o ființă duală, dominată de diferite gânduri și cu o imaginație complexă. Nu pot spune că am înțeles foarte bine mesajul transmis de acest roman, deoarece este mult mai complicat decât pare. Dar în ansamblu este o carte de o profunzime aparte pe care nu trebuie să o ratați.

Iar eu devin o ființă întreagă, fiindcă am decis să îmi păstrez esența și să iubesc. În ordinea asta.

Recomand această carte celor care iubesc adolescența, poveștile de viață și celor care vor să citească o carte relaxantă și pe alocuri tulburătoare. Mulțumesc încă o dată editurii Herg Benet pentru exemplar!

Un comentariu la „alter.ego – Ana Mănescu (recenzie)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.