Crimele de la internat – Lucinda Riley (recenzie)

Autor:  Lucinda Riley

Naționalitate: irlandeză

An apariție: 2022 (2023, Editura Litera)

Gen carte: ficțiune, mister, crimă, thriller

Titlu original:  The Murders at Fleat House

Număr pagini: 464

Nota goodreads: 4.15

Nota mea: 4/5

Lucinda Riley (cunoscută ca autoare și sub numele de Lucinda Edmonds) s-a născut în Irlanda de Nord și a scris pe parcursul carierei sale scriitoricești numeroase romane. Este celebră pentru seria Cele șapte surori. Din păcate, Riley s-a stins în 2021, la vârsta de 56 de ani.

Am descoperit această autoare prin romanul Îngerul de la Marchmont Hill pe care l-am citit în luna ianuarie a acestui an. Aveam chef de o altă poveste captivantă, așa că am ales Crimele de la internat, carte apărută în 2023 și publicată postum de fiul autoarei.

Cartea este destul de grosuță, având 464 de pagini, însă se citește destul de repede. A apărut la noi la editura Litera, în colecția Buzz Books și se încadrează la categoria mister și thriller. O parte din acțiune se petrece la internatul Fleat House de la St Stephen, din ținutul Norfolk.

Avem o mulțime de personaje și trebuie să citești de la început cu atenție ca să poți face legăturile din final. Pentru mine a fost o lectură destul de intrigantă, deși nu pot zice că aș încadra-o pe lista de top 10 cărți citite în 2023. Dar nici pe lista de dezamăgiri cu siguranță nu va fi. Am apreciat munca scriitoarei, talentul său de a crea personaje atât de vii, cât și încercarea de a scrie un thriller. Mai ales că ea s-a axat mai mult pe genul romance. Însă nu este acel romance siropos, foarte clișeic și care te face să abandonezi cartea. Ci un romance cuminte, captivant, cu un conflict interesant și personaje pe măsură.

 Personajul meu preferat este Jazz (Jazzmine) Hunter, inspector de poliție. Împreună cu sergentul Alastair Miller încearcă să deslușească ițele a două morți suspecte. Jazz este o femeie puternică, hotărâtă și am admirat-o pentru felul ei de a fi.  Totul ia o întorsătură ciudată după moartea elevului Charlie Cavendish și sinuciderea unui profesor pe nume Hugh Daneman. A fost un singur ucigaș? Sinuciderea a fost de fapt crimă? Ce s-a întâmplat de fapt?

Acțiunea este destul de previzibilă, dar au fost și multe scene care mi-au atras atenția. Avem și amănunte de familie, tensiuni sau secrete care ies la iveală. Urmărim povestea vieții lui Jazz, divorțul de soțul său, dar și relația specială pe care o are cu părinții.

Recunosc că mi-ar fi plăcut să fie mai puține pagini și o acțiune mai clară, fără atât de multe detalii. Însă carte nu a apucat să fie șlefuită de autoare, așa ca e de înțeles. Cu toate acestea, i-am oferit 4 din 5 steluțe pe goodreads, ceea ce, din punctul meu de vedere, nu este un rating slab.

Voi ați citit cartea?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: