Moll Flanders – Daniel Defoe (recenzie)

38262

Autor: Daniel Defoe

Naţionalitate: engleză

Titlu original: The Fortunes and Misfortunes of the Famous Moll Flanders

An apariţie: 1722

Număr pagini: 336

Nota mea: 3/5

Alte cărţi: Robinson Crusoe

Cartea prezintă povestea nefericitei Moll Flanders. Deşi nu mi s-a părut o carte extraordinară, merită totuşi citită. Moll Flanders duce o viaţă extrem de grea, plină de lipsuri şi sacrificii, aşa că este nevoie să îşi croiască singură un drum în viaţă. Iese la vânătoare de soţi, comite bigamie, incest, se prostituează şi fură.

Daniel Defoe îi oferă acestei femei o viață plină de peripeții, care mai de care mai neobișnuite și dacă veți citi cartea, veți înțelege despre ce vorbesc. Am avut prima dată de citit acest roman pentru un curs de literatură engleză din facultate, însă nu l-am găsit la bibliotecă și am amânat cititul lui. Cu toate astea, am citit acest roman un an mai târziu, când am fost prea curioasă să aflu mai multe despre această carte.

Moll Flanders este pe de o parte un personaj de admirat, pentru simplul fapt că este independentă și răzbătătoare. Pe de altă parte, este un personaj controversat și plin de vicii. Se prostituează, fură și minte, iar asta o situează în categoria personajelor negative. Pot să vă aduc totuși destule argumente pentru care ar trebui să citiți această carte: este un roman clasic unic în literatura engleză, prezintă o poveste interesantă și o atmosferă unică. Aștept să aflu și părerea voastră despre acest roman.

CITATE

 Dar sunt ispite cărora firii omeneşti nu-i stă în putere să li împotrivească şi puţini sunt aceia care ştiu ce li s-ar întâmpla, dacă ar fi împinşi de nevoi.

Când o fată tânără ajunge să se creadă frumoasă, nu se îndoieşte de sinceritatea nici unui bărbat care-i spune că s-a îndrăgostit de ea, fiindcă dacă se crede destul de încântătoare pentru a-l cuceri, e firesc să aştepte   urmările farmecelor ei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: