13 la cină – Agatha Christie

27795_48431

Autor: Agatha Christie

Naționalitate: britanică

Titlu original: Lord Edgware dies

An apariție: 1933

Nota mea: 5/5

A minți deliberat…E un lucru. Dar, a fi sigur de ceea ce știi, fapte, idei și adevărul lor esențial, astfel încât detaliile nu mai contează, iată, prietene, caracteristica oamenilor cinstiți.

O altă carte a Agathei Christie pe care am citit-o cu multă plăcere. Cum ușor vă puteți imagina, este o carte polițistă din care nu putea să lipsească faimosul detectiv Hercule Poirot. Moartea lordului Edgware ridică mari semne de întrebare, mai ales că aceasta survine la puțin timp după cererea lui Lady Edgware ca Poirot să îi convingă soțul să consimtă la divorț.

Nu vă opuneți fiului dumneavoastră. Are vârsta la care poate alege singur. Dacă această alegere nu corespunde cu a dumneavoastră, nu înseamnă că dumneavoastră aveți dreptate. Dacă este o alegere nefericită… atunci acceptați-o ca atare. Fiți gata să-i veniți oricând în ajutor, dacă are nevoie de dumneavoastră. Dar, nu-l întărâtați împotriva dumneavoastră. 

Aceasta este de fapt lovitura de grație din roman și astfel totul se complică pe măsură ce este parcurs romanul. Agatha Christie crează în romanul său un fel de diversiune: în scenă apar rând pe rând mai multe personaje care ridică suspiciuni. Nici când mai aveam de citit doar 50 de pagini, tot nu mi-am dat seama cine era adevăratul criminal. Și asta pentru că acțiunea devenise mult prea încâlcită ca să mai suspectez doar un singur personaj.

Îmi venea greu să înțeleg atitudinea lui Poirot. Oare nu asta era ceea ce el
prezisese tot timpul? Tot drumul spre Regent Gate, Poirot rămase perplex si gânditor, neacordându-i nici o atenție lui Japp care nu contenea să se felicite singur.

M-am tot gândit: să existe oare mai mulți complici la crimă?Să fi fost lordul ucis de soția sa? De nepotul său care îi urmărea de mult timp averea? Sunt întrebări la care nu o să vă dau eu răspunsul, ci o să vă las să îl găsiți singuri. Tot ce vă pot spune este că veți rămâne uluiți de identitatea ucigașului și de motivul pentru care acesta a comis crima.

Moartea lordului este urmată de alte două decese suspecte, așadar totul se complică și mai mult.Personal, m-a fascinat această carte și abia aștept să mai citesc alte cărți scrise de Agatha Christie!

No Responsesto “13 la cină – Agatha Christie”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Misterul Trenului Albastru – Agatha Christie – STIL DE SCRIITOR - […] 13 la cină  […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: