Femeia inventată – Camille Laurens

femeia

Autor: Camille Laurens

Naționalitate: franceză

Titlu original: Celle que vous croyez

An apariție: 2016 (în 2017 la Editura Nemira)

Gen carte: roman, ficțiune, thriller psihologic

Serie: nu

Număr pagini: 200

Nota mea: 4/5

Puteți găsi cartea AICI sau AICI (dacă vă grăbiți primiți o reducere )

Primită de laEditura Nemira

PREZENTARE

Vă numiți Claire, sunteți profesoară, aveți patruzeci și opt de ani și ați divorțat de curând. Pentru a vă urmări iubitul, pe Jo, vă creați un profil fals pe Facebook și deveniți o brunetă singură, de douăzeci și patru de ani. Numai că nu sunteți dumneavoastră în fotografia acestei fete frumoase, dublul fictiv de care se îndrăgostește Christophe – KissChris.

Amețitor joc de oglinzi între real și virtual, Femeia inventată povestește legăturile primejdioase ale unei femei care nu vrea să renunțe la dorință.
 
„Un uimitor rechizitoriu al felului diferit în care sunt tratați femeile și bărbații atunci când îmbătrânesc.” – Libération
 
„Thriller psihologic scris cu mână de maestru, romanul cuprinde o reflecție asupra relațiilor pe care le stabilim în lumea de azi prin intermediul unui ecran.” – Paris Match

PĂREREA MEA

Am primit un exemplar din romanul Femeia inventată pentru recenzie de la Editura Nemira care, nu mai e nevoie să o zic, este una dintre editurile mele preferate. Cartea a apărut în 2017 și face parte din colecția Babel, colecție din care eu dețin mai multe cărți. Aveam oarecum așteptări mari de la carte, dar după ce am citit primele pagini am simțit că s-ar putea să nu fie o carte chiar pe placul meu. Dacă ați ști însă cât de mult am putut să greșesc în privința asta! Orice carte citită ar trebui să fie o lecție pe care noi, cititorii, o învățăm și cred, după atâția ani în care am citit sute de cărți, că orice carte are măcar o parte bună. Este imposibil să citim o carte care să nu ne transmită nimic. Aceste roman nu mi s-a părut o capodoperă, dar este o carte cu un subiect cel puțin interesant.

Numai că nu era un simplu rol, ci ființa mea, care se modela puțin câte puțin, care se recompunea prin iubire – da, cred că acesta este cuvântul, iubire, nu-nseamnă asta să te alienezi prin celălalt, să cazi în celălalt, să nu-ți mai aparții?

Stilul cărții este accesibil, iar asta înseamnă că cele 200 de pagini se citesc foarte repede. Începutul cărții m-a băgat puțin în ceață, pentru că există anumite amănunte care mai mult te derutează. Mai apoi afli mai multe și te lămurești treptat. În linii mari, cartea este despre o femeie pe nume Claire care decide să își facă un cont fals de facebook ca să afle ce face iubitul ei, dar ajunge să comunice cu prietenul acestuia, pe nume Chriss. Până acum nu este poate nimic spectaculos, dar pe măsură ce lecturăm cartea, descoperim mai multe puncte de vedere, inclusiv ale psihologului cu care a purtat nenumărate discuții, dar și ale altor personaje. Cert este că la finalul cărții mi-am pus evidenta întrebare: “Până la urmă care e adevărul? Cine era Claire cu adevărat??” Tema cărții este în mare parte psihologică și urmărește viața acestei femei, Claire,  care își crează o identitate falsă, fapt arătat și de titlul neobișnuit.

Cu mine e altceva. Eu am văzut pierderea. Nu pe cel ce absentează. Pe cel pierdut. Asemenea timpului pierdut.

Acțiunea lentă de la început devine apoi amețitoare și ești tot mai derutat, mai ales că spusele diferitelor personaje ajung să se bată cap în cap. Iar pentru această tehnică a diversiunii i-am dat romanului 4 din 5 steluțe pe goodreads. Autoarea se joacă cu tine, cu mintea ta și când crezi că te-ai lămurit, abia atunci afli că nu mai înțelegi nimic. Personajele sunt interesante, iar Claire este genul de personaj pe care uneori îl iubești, alteori îl detești. Nu mi-a plăcut firea sa prea ușuratică, dar am admirat faptul că este totuși un om puternic. Dintre Jo și Chris nu pot alege un personaj preferat, pentru că ambii sunt genul de bărbați cum nu vreau eu să fie.

După asta, crizele au devenit deosebit de grave, delira, lumea îi era un delir. Delira pentru a rămâne în viață. Numai că moartea are o și mai  mare putere.

Este un roman interesant, misterios, cu răsturnări de situație și credeți-mă, vă va depăși așteptările. Dacă vreți o lectură potrivită pentru weekend sau concediu, ați nimerit cartea potrivită. Recomand cartea celor pasionați de povești de dragoste și chiar de romane cu tentă psihologică. Mulțumesc editurii Nemira pentru nesfârșita amabilitate și vă aștept cu impresii despre acest roman minunat!

 

4 Responsesto “Femeia inventată – Camille Laurens”

  1. Mulțumim pentru recenzie! M-ai făcut curioasă 🙂 Voi citi cartea. Pare interesantă.

  2. Elenis spune:

    Am fost la lansarea cartii si am intrat in culisele ei si intr-adevar este un roman care merita citit! Abia astept sa o lecturez! O prezentare frumoasa ne-ai facut!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: