Poveste imorală – Rodica Ojog-Brașoveanu (recenzie)

Poveste imorală – Rodica Ojog-Brașoveanu (recenzie)

Autor: Rodica Ojog-Brașoveanu

Naționalitate: română

An apariție: 1998 (la noi, în 2015, la Editura Nemira)

Gen carte: ficțiune, mister, crimă, roman polițist

Număr pagini: 336

Nota goodreads: 4.21

Nota mea: 5/5

DESCRIERE

București, 1997… Cand mai multe prostituate sunt găsite moarte in apartamentele lor, căpitanii de politie Costea și Badoiu habar n-au ca anchetarea acestor crime ii va duce direct in hatisurile unui complicat caz de coruptie politica, ale carui ramificatii se intind mult dincolo de hotarele Romaniei. Simpatici si inventivi, inteligenti si curajosi, cei doi politisti – un soi de San Antonio si Bérurier autohtoni, porecliți in lumea interlopa Cap Bob si Babuinul – se vor ambitiona sa descalceasca toate itele afacerii.

PĂREREA MEA

Nu cred că mai este secret faptul că Rodica Ojog-Brașoveanu se numără printre autoarele mele preferate și că am citit până acum o mulțime dintre romanele și povestirile sale. Am citit Grasă și proastă, Coșmar , O bombă pentru Revelion, Violeta din safe, Nopți albe pentru Minerva, Minerva se dezlănțuie, seria Melania Lupu, etc. Pe pagina cu lista de recenzii  puteți găsi linkurile către toate cărțile citite.

Rodica Ojog-Brașoveanu este autoare de romane polițiste, deosebit de apreciate de public și care au mereu un ingredient secret – umorul. Fie că vorbim despre un roman cu crime, unul istoric sau pur și simplu despre o serie de povestiri, umorul nu lipsește niciodată. Am descoperit această autoare acum câțiva ani și de atunci încerc să citesc câte o carte de a sa. Nu vreau însă să citesc multe cărți odată, deoarece nu vreau ca lista lor să se termine.

Acțiunea din Poveste Imorală se petrece în București, în anul 1997 și totul se întinde pe durata unei săptămâni. Am aflat după ce am terminat cartea că există și un serial românesc care a apărut în 2000 și cuprinde 10 episoade și dacă nu mă înșel, este pe youtube. Titlul cărții este simplu: povestea imorală se referă de fapt la o serie de crime (8 la număr) și care au ca personaje principale prostituate, interlopi, polițiști sau oameni simpli.

Tema, după cum v-ați dat seama, este una polițistă. Însă sunt tratate un pic și tema familiei, a prieteniei sau a relației șefi-subalterni. Personajele cărții sunt numeroase și am menționat deja căror categorii sociale aparțin. În carte au loc diferite discuții spumoase și întâlnim un umor deosebit, atât în ceea ce privește poreclele unor personaje (Babuin, Țeastă, Sinuzită) sau a cuvintelor de jargon folosite. În toate cărțile scrise de ROB am întâlnit limbajul argotic. Căpitanii Bob și Bădoiu (zis Babuinul) sunt un cuplu de anchetatori hilar, impresionând printr-un contrast puternic – Bob face parte din categoria muscă, iar Bădoiu este o matahală de om.

Descrierile sunt minuțioase, în stilul specific autoarei și pe parcursul cărții am trecut de la entuziasm, surpriză, derută și amuzament. Recunosc totuși că uneori m-am pierdut în șirul mare de personaje. Majoritatea personajelor șochează prin ceva, fie prin ținută sau limbaj/comportament. Există diverse confruntări între personaje, urmăriri ca în filme și răsturnări de situație. Finalul cărții a fost pentru mine surprinzător.

Pe goodreads i-am oferit 5 din 5 steluțe, așa mult mi-a plăcut. Vă recomand cartea dacă încă nu ați descoperit-o pe Rodica Ojog-Brașoveanu sau dacă vreți un roman captivant și încărcat de mister. Nu vă speriați de cele 336 de pagini, deoarece se citește ușor. Mai există o altă ediție de la Nemira, cu peste 400 de pagini, dar formatul cărții este mai mic.

Aștept să îmi spuneți ce carte de la Rodica Ojog ați citit sau aveți în plan să citiți.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: