Warning: mysqli_real_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100337 Library:30120 in /home/stefan/stildescriitor.ro/wp-includes/wp-db.php on line 1753
Coșmar - Rodica Ojog-Brașoveanu (recenzie) - Stil de scriitor

Coșmar – Rodica Ojog-Brașoveanu (recenzie)

18010287_1554022274617484_4985494595614078936_n

Autor: Rodica Ojog-Brașoveanu

Naționalitate: română

An apariție: 2004 (Editura Nemira)

Gen carte: ficțiune, roman polițist, mister

Număr pagini: 225

Nota mea: 5/5

Primită de la: Librăria online Târgul Cărții.ro

Puteți găsi cartea AICI ( în limita stocului disponibil + reducere)

PREZENTARE

O femeie, o fotografie, un anticariat. O imagine declanșează o poveste din alte vremuri.
Cine e personajul din portretul descoperit în magazinul de cărți vechi? O epocă apusă reînvie în romanul de atmosferă al Rodicăi Ojog-Brașoveanu.
La zeci de ani după întâmplări, în România postcomunistă, o femeie vrea să dezlege misterul în care e învăluită străina din fotografie.

PĂREREA MEA

Nu cred că mai este nevoie să vă spun că Rodica Ojog-Brașoveanu este una dintre autoarele mele preferate din România, pe care din păcate nu am descoperit-o decât acum câțiva ani. Scrie romane polițiste, pline de mister și dacă voi avea ocazia, îmi doresc să citesc tot ce a scris. Aici găsiți lista cu toate recenziile făcute de mine la cărțile sale.

Ca totdeauna visez mult, aş zice potpuriu de vise, şi color. Laura — Ea — se iveşte la urmă. Poartă aceeaşi rochie de bal din fotografie, doar că e roşie. Un roşu aprins. Poate că aşa era şi în realitate. Are o expresie impenetrabilă, ochii mă privesc cu răceală. O întreb stupid, ca pe o străină, folosind formula de reverenţă: “Ce mai faceţi?” Privirea ei lungă, direcţionată, mă paralizează. Inima îmi bate isteric şi simt că nu mai pot îndura. Brusc, fără un cuvânt, se răsuceşte uşoară şi pleacă. Uşa, trântită cu putere, mă trezeşte.

Am primit această carte pentru recenzie de la prietenii de la librăria online Târgul Cărții.ro, cărora vreau să le mulțumesc din suflet pentru minunatele cărți pe care mi le-au trimis în ultima perioadă. Pe site-ul lor găsiți cărți de anticariat sau chiar noi la prețuri mici și foarte mici, ceea ce e extraordinar. Acest roman despre care vreau să vă povestesc în continuare l-am primit în folie și era nou-nouț.

A fost înmormântat a doua zi, spre prânz. O zi de primăvară radioasă. De felul meu nu sunt o campestră, dar atunci, acolo, natura m-a impresioat. Cred că cimitirele sunt azi singurele oaze unde natura, nemutilată de simbolurile ei urbane, mai cu seamă acustice, se mai manifestă în toată magnificienţa ei. Mă tulburau îndeosebi cireşii japonezi, paletă explozivă în arpegii de roz, obsesiv-prezenţi în toate romanele lui M. Râdea adesea, parcă vinovat, ca de o slăbiciune, ca de un viciu ascuns: “Teodoreanu exultă cu zarzării înfloriţi, eu plâng cu cireşii japonezi”.

Cu așteptări ridicate și cu mult entuziasm am pornit acum câteva zile în călătoria numită lectura unui alt roman scris de autoarea mea preferată, și anume, Coșmar. Are numai 225 de pagini și se citește relativ repede. O carte atât de subțirică, dar cu un subiect interesant și captivant. Nicio carte scrisă de această autoare pe care eu am citit-o nu m-a dezamăgit, așa că vă dați ușor seama că nici acum nu este cazul.

Se uită la mine cu ochii încinşi. Pupilele îi sunt dilatate, pare drogat. Aşa cum arată acum, palid mat de alabastru, cu pomeţi puternici şi obraji scăzuţi, totul numai ochi de antracit fierbinte, plete şi barbă smolită, are frumuseţea puternică a unei teme de Ceaikovski.

În linii mari, subiectul cărții se bazează pe descoperirea unuia dintre personaje a unor fotografii și scrisori care oferă informații mai mult decât bizare: Laura Florescu se regăsește în poze vechi și constată că a mai trăit cu ceva timp înainte. Întregul roman este un demers în a afla ce mister stă la baza acestei constatări și abia spre finalul romanului misterul este deslușit. Tema romanului este misterul, iar titlul face referire la momentele neobișnuite care îi vor marca Laurei viața. Cel mai mult mi-au plăcut la această carte modul de construire a personajelor și atmosfera inedită a cărții. Personaje românești, deosebite care prezintă o altfel de societate față de cea în care trăim noi acum. O societate mai simplă, în care personajele duc un trai decent sau dimpotrivă, mizer și plin de lipsuri.

 Mă las în fotoliu şi încep să mă gândesc la cele întâmplate. Dintr-o dată, mă sufoc, n-am aer, o gheară de gheaţă mi s-a încleştat deasupra pieptului, mă sfâşie. Fotografia Laurei a dispărut de pe cămin.

Coșmar este genul de carte care te ține cu sufletul la gură și dacă aveți de gând la un moment dat să ghiciți care este misterul cărții, vă spun că șansele de a descoperi sunt aproape nule. Am luat în considerare mai multe ipoteze, dar nici una nu a fost nici măcar pe aproape de adevăr. Mi-a plăcut povestea Laurei, iar cele personaje nu fac nici ele excepție de la capitolul personaje interesante.  Este surprinzător că în 200 și un pic de pagini autoarea adună numeroase personaje cu povești de viață diferite, dar care au multe în comun. Finalul cărții are din partea mea nota 10, la fel și dialogurile care alternează între ironie și umor. Pentru că da, Rodica Ojog-Brașoveanu pune în fiecare roman al său un umor negru delicios inconfundabil.

Vă recomand din tot sufletul această carte pe care este obligatoriu să o citiți! De asemenea, citiți orice altă carte scrisă de această autoare, pentru că sunt deosebite și minunate! Vă aștept cu păreri despre roman și dacă încă nu l-ați citit, vă recomand călduros să o faceți!

5 Responsesto “Coșmar – Rodica Ojog-Brașoveanu (recenzie)”

  1. Mariam Oana spune:

    Felicitări pentru recenzia minunată! ? Am trecut romanul pe lista de citit…

  2. Adriana Ivan-Prefață de carte spune:

    Și mie îmi place această autoare, dar aceasta nu o am, încă! Frumoasă recenzia :*

  3. Sorina spune:

    una dintre cartile mele preferate ale autoarei! iar finalul, unul dintre cele mai bune!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Grasă şi proastă - Rodica Ojog-Braşoveanu - Stil de scriitor - […] Ojog-Braşoveanu şi că am citit mare parte dintre cărţile sale. Am citit Violeta din safe, Coşmar, O bombă pentru…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: