promo_3785

Întâmplător, am dat pe internet peste o carte.Una foarte interesanta şi captivantă. David Givens propune în carte sa o incursiune în lumea îndrăgostiţilor şi aduce în discuţie mai multe idei, referindu-se în special la limbajul trupului în cazul îndrăgostirii. Am reţinut din carte mai multe idei interesante pe care vreau să le împărtăşesc.

Creierul uman preferă ceea ce este cunoscut, nu ceea ce este necunoscut. Tot Givens propune 5 faze ale curtării:

1. atragerea atenţiei (anunţarea prezenţei fizice şi dorinţa de a fi abordat sau abordată)

2. recunoaşterea (citirea reacţiilor celorlalţi)

3. schimbul de cuvinte

4. faza atingerii

5. uniunea intimă

Există, în opinia lui Givens, o privire „en face” care este de fapt o formă intimă de contact prin privire, ochi în ochi, între mamă şi nou-născut. Palma deschisă este un gest prietenos care înseamnă „te poţi apropia”. Mâinile şi încheieturile bărbaţilor sunt considerate atractive de către femei.

Deşi se diminuează în copilărie, teama de necunoscuţi nu dispare complet niciodată. Prezenţa unui necunoscut activează amigdala, o zonă a creierului uman, apărând neliniştea.

Cuvântul curtare derivă din rădăcina indo-europeană -gher, veche de 7000 de ani, şi înseamnă a prinde sau a îngrădi. Ademenirea în echipă se presupune a fi mult mai eficientă decât ademenirea de unul singur.

În curtare, ratele mai accelerate ale clipirii reflectă agitaţie emoţională, deoarece dopamina este eliberată în creier. Tot în curtare, apare şi fenomenul cameleon, care se referă la imitarea mişcărilor corpului dvs. vă arată când un partener este cu adevărat pe aceeaşi lungime de undă.

Îmbujorarea dezvăluie că sistemul nervos al partenerului dvs. s-a activat. Cum atragi  cel mai bine atenţia unei persoane care îţi place? Cu un braţ întins ca din întâmplare peste masă în direcţia acestuia, exprimându-vă în acest fel dorinţa de a atinge. Alte semne importante în curtare mai sunt: aranjarea părului, aplecarea corpului înainte, ochii măriţi, intersectarea privirilor şi lăsarea în jos a mandibulei.

Faptul de a avea un comportament similar este liniştitor din punct de vedere psihic pentru animale. Imitarea posturii celuilalt spune ” Sunt exact ca tine. Nu prezint niciun pericol. Ai încredere în mine.”

Givens vorbeşte în cartea sa despre un fenomen numit pygmalionism, adică îndrăgostirea de statui, cum a fost cazul din mitologie al lui Pygmalion.

Urechea stângă este mai acordată la emoţii decât cea dreaptă, cerebrală şi analitică,acordată la gândirea logică. De asemenea, întâlnirea privirilor joacă un rol important şi unic în curtarea primatelor. Este o expresie, „privirea naşte privire”. În curtare, implicaţiile sunt clare: priveşte sau vei fi trecut cu vederea.

Va urma şi a doua parte…până atunci, vă recomand cu multă căldură cartea!

Partea a doua aici

0 comentarii la „Dragostea şi limbajul trupului (I) – idei”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.