Fata cu cercel de perla – Tracy Chevalier (recenzie)

fata-cu-cercel-de-perla_1_fullsize

 

Autor: Tracy Chevalier

Naţionalitate: americană

Titlul original: Girl with a pearl earring

An apariţie: 1999

Nota mea: 4/5

Număr pagini: 233

EcranizareGirl with a Pearl Earring (2003)

DESPRE AUTOR

Tracy Chevalier este o scriitoare americană de succes ce a scris 7 romane istorice, printre care cel mai cunoscut este Fata cu cercel de perlă. Alte romane ale sale sunt: The Lady and the Unicorn, Falling Angels, The Virgin Blue și The Last Runaway. 

DESPRE CARTE

Cartea este inspirată de tabloul pictorului olandez Vermeer, intitulat Fata cu turban sau Fata cu cercel de perlă. Am ajuns să citesc această carte la recomandarea unei colege de serviciu, care mi-a spus că este o carte extrem de frumoasă și tulburătoare. Titlul mi s-a părut interesant și dimensiunea redusă a cărții m-au făcut să o citesc în nici două zile.

După trei ani de la lectura acestei cărți am citit Îngeri căzători, un alt roman superb al autoarei care m-a impresionat în mod plăcut. Romanul prezintă povestea tinerei Griet, o adolescentă de 16 cu un destin deloc ușor. În urma orbirii tatălui său, grijile casei vor apăsa tot mai mult pe umerii săi. Se angajează ca servitoare în casa pictorului și ajunge ca într-un final să pozeze ca model pentru tabloul acestuia.

Romanul este scris la persoana I și tot ce se întîmplă în carte este prezentat din perspectiva tinerei Griet. Acțiunea cărții devine tot mai alertă, iar Griet devine un personaj în continuă căutare de stabilitate. Este de multe ori nehotărâtă, confuză și naivă. Dar cu toate acestea, este puternică și asta m-a făcut să o îndrăgesc. Finalul cărții este o surpriză totală și chiar nu mă așteptat ca viața fetei să ia o asemenea întorsătură. Vă recomand această carte pentru că este o scriere sensibilă, interesantă și are la bază o poveste deosebită, cea a lui Griet.

CITATE

Puteam să mă întorc la părinţii mei.

Puteam să-l găsesc pe Pieter la Hala de carne şi să-i spun că mă mărit cu el.

Puteam să mă duc la casa lui van Ruijven – el m-ar fi primit cu zâmbetul pe buze.

Puteam să mă duc la van Leeuwenhoek să-l rog să aibă milă de mine.

Puteam să mă duc la Rotterdam să-l caut pe Frans.

Puteam să plec de una singură undeva, foarte departe.

Puteam să mă întorc la Colţul Papistaşilor.

Puteam să intru în Biserica Nouă să mă rog lui Dumnezeu să-mi călăuzească paşii.Am întins mâna şi l-am luat. Am făcut-o pentru el. Mi-am scos acul şi esenţa de cuişoare şi mi-am străpuns şi urechea cealaltă. N-am plâns, n-am leşinat, n-am scos nici un sunet. Apoi am stat şi am pozat toată dimineaţa şi el a pictat cercelul pe care-l vedea, iar eu simţeam cum perla pe care el n-o vedea mă ardea ca focul în urechea cealaltă.

 

2 Responsesto “Fata cu cercel de perla – Tracy Chevalier (recenzie)”

  1. Mira spune:

    Frumoasa carte! Si mie mi-a placut. Am citit si ultima carte scrisa de Chevalier, ‘Ultima fugara’. Si aceasta a fost pe gustul meu.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Îngeri căzători, Tracy Chevalier | STIL DE SCRIITOR - […] Alte carti : Fata cu cercel de perla […]
  2. Încă o zi – Mitch Albom – STIL DE SCRIITOR - […] Chevalier, Tracy – Fata cu cercel de perla […]
  3. La marginea livezii – Tracy Chevalier – STIL DE SCRIITOR - […] de perlă și Îngeri căzători. Puteți să citiți recenziile făcute acestor două cărți AICI și AICI. Stilul acestei scriitoare…
  4. STIL DE SCRIITOR - […] de perlă și Îngeri căzători. Puteți să citiți recenziile făcute acestor două cărți AICI și AICI.Stilul acestei scriitoare este…
  5. Făpturi uluitoare – Tracy Chevalier | Stil de scriitor - […] citit până acum încă 3 romane care mi-au plăcut: Îngeri căzători, La marginea livezii și Fata cu cercel de…
  6. Îngeri căzători - Tracy Chevalier (recenzie) - Stil de scriitor - […] Alte cărți : Fata cu cercel de perla […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: