Hoțul de cărți – Markus Zusak  (recenzie)

descărcare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Markus Zusak

Naționalitate: australiană

Titlu original: The Book Thief

Nota mea: 4/5

Nazismul este perioada cruntă ce a distrus multe vieți fără drept de apel. Liesel este o fetiță ce cunoaște sărăcia, mizeria și lipsa dragostei părinților. În familia sa adoptivă, fetița este mai apropiată de tatăl său. Acesta o învață să citească și chiar citesc împreună până la ore imposibile.

Singura alinare a fetei sunt cărțile care o captivează și o determină să “fure” nimic altceva decât…cărți. Când am auzit de aceasta carte, nu mi-aș fi imaginat că este o carte despre război, despre exterminarea evreilor, despre sărăcie și mizerie…îmi imaginam că este vorba despre visul unui copil care își dorește să cunoască cât mai multe și să citească.

Este o carte terifiantă, îți lasă fiori pe șira spinării, trăiești la maximum atmosfera cărții și te prinde în vraja ei din care parcă nu mai poți ieși. Am început să o citesc de Paște, anul acesta, și mi-a lăsat la urma un gust amar. Vreau să spun că romanul este mai interesant în prima jumătate, pe urmă se cam pierde ideea și sunt pagini întregi care nu spun mai nimic. O să vi se pară surprinzător, dar cea care narează este…Moartea.

Moartea povestește cum a luat vieți umane, cum i-a scăpat pe unii sau pe alții din ghearele ei necruțătoare. Este o poveste despre destin, despre speranță și disperare. Este o poveste despre cel de-al doilea Război Mondial și despre cum ziua de mâine este pentru mulți germani un vis aproape imposibil.

Cum vi s-a părut această carte?Merită citită?

CITATE

I wanted to tell the book thief many things, about beauty and brutality. But what could I tell her about those things that she didn’t already know? I wanted to explain that I am constantly overestimating and underestimating the human race-that rarely do I ever simply estimate it. I wanted to ask her how the same thing could be so ugly and so glorious, and its words and stories so damning and brilliant.

I have hated words and I have loved them, and I hope I have made them right.

5 Responsesto “Hoțul de cărți – Markus Zusak  (recenzie)”

 1. aura spune:

  Merita. Intriga interesanta, personaje complexe; pe unele le-am descoperit cu adevarat pe masura ce avansam in lectura.

 2. Dama de pica spune:

  Merita, da! Mi-a placut foarte mult.

 3. Ely spune:

  Desi imi plac cartile care au ca tema razboiul , nazismul sau evreii, cartea aceasta a fost una cu care nu am reusit sa ma conectez.

 4. Eu am citit-o inainte de aparitia filmului, cu aceasta coperta – nu aceea cu posterul filmului. Si da, e ok. are un stil poetic-metaforic, dar se citeşte foarte uşor, datorită propoziţiilor scurte şi a numerioaselor paragrafe.
  Ioana

 5. Irina Trancă spune:

  Este într-adevăr o carte mai atipică, unora s-ar putea să le placă, altora nu. Eu nu am putut-o lăsa din mână până la ultima pagină, citind noaptea până am terminat-o. Mi-a plăcut cum reuşeşte să surprindă frumuseţea relaţiilor (neaşteptate) dintre oameni, în ciuda contextului istoric. Eu o recomand din toată inima!

  carteaeoviata.wordpress.com

Trackbacks/Pingbacks

 1. Printre lupi, Misha Defonseca | STIL DE SCRIITOR - […] puternic condamnați fie și pentru dreptul lor firesc la viață. Citind cartea, mi-am amintit de Hoțul de cărți , de…
 2. Cărți citite în 2014 pe care vi le recomand! | STIL DE SCRIITOR - […] Hoțul de cărți – Mark Zusak […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: