doamna-craddock

Autor: William Somerset Maugham

Naționalitate: britanică

Titlu original: Mrs. Craddock

An apariție: 1902

Nota mea: 4/5

Cu Maugham am făcut cunoștința acum vreo 3 ani, când am citit Liza din mahalaua Lambeth. Mi-a plăcut acea carte și am rămas foarte tulburată de destinul tragic al Lizei. Acum, la lectura romanului Doamna Craddock, pot spune că îmi place cum scrie acest scriitor. Cartea prezintă viața Berthei Ley care se îndragostește de Edward Craddock, se căsătoresc dar la un moment dat se creează o prăpastie puternică între cei doi. Practic, Bertha trăiește iluzia unei iubiri împărtășite, iubire pe care Edward nu a fost capabil să o ofere.

— Draga mea, nu este nevoie să-mi aduci neapărat aminte că am patruzeci şi cinci de ani… şi nici nu e cazul să zâmbeşti astfel pentru că ştii că am de fapt patruzeci şi şapte. Spun că am patruzeci şi cinci de ani ca să folosesc o cifră rotundă; peste un an am să zic că am cincizeci.

Cei doi sunt foarte diferiți, vin din medii sociale diferite, iar Bertha este net superioară soțului ei. Și aici eu m-am regăsit perfect. Gândul m-a purtat la o fostă relație în care nu aveam absolut nimic în comun cu cel de lângă mine, trăind iluzia că iubesc și sunt iubită. Doi oameni total diferiți au șanse mici să rămână mult timp împreună și asta pentru că la un moment dat, unul din ei va observa că nu îi sunt împărtășite gândurile,ideile sau preocupările.

Am sperat, fireşte, să realizez imposibilul. Nu m-am mulţumit cu unirea convenţională a căsătoriei. Am vrut să fiu una cu tine. Eul cuiva reprezintă întreaga lume şi toţi ceilalţi oameni nu sunt decât străini. La început, din pricina dorinţei mele pătimaşe, eram uneori de-a dreptul desperată când îmi dădeam seama că te cunosc atât de puţin; eram deznădăjduită la gândul că nu te pot înţelege cu adevărat, că nu pot pătrunde în adâncul inimii tale.

Romanul se citește ușor și cel mai tare m-a impresionat schimbarea ce are loc în interiorul Berthei: trece de la stadiul de femeie îndrăgostită nebunește la cel de femeie imună la orice sentiment de dragoste. Edward este cel care distruge sentimentele tinerei tocmai prin imposibilitatea de a-i împărtăși iubirea. El este un personaj lipsit de imaginație, simplu și care nu ia în serios toanele soției. În schimb, Bertha este o visătoare și o romantică care își adoră soțul și aerul pe care acesta îl respiră.

Cum poate un om să distrugă fără să știe sentimentele celuilalt, lăsându-i in suflet răni nebăbuite? Este fascinant modul în care Maugham trasează destinele personajelor sale și îl introduce pe cititor în viața acestora. Personal, am simțit furia, dezamăgirea sau bucuria personajelor. M-a intrigat finalul romanului cumplit. Nu vă spun despre ce e vorba, ci vă invit să citiți o carte interesantă cu un final neașteptat!

6 comentarii la „Doamna Craddock – W. S. Maugham (recenzie)”
  1. „Vălul pictat” este cartea mea preferată de Maugham. Ţi-o recomand din suflet, sau poţi vedea ecranizarea cu Edward Norton şi Naomi Watts (la fel de reuşită, dar cu un final un pic diferit faţă de carte).
    p.s: Somerset Maugham nu este francez, ci britanic 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.