Dacă aș rămâne – Gayle Forman (recenzie)

daca-as-ramane

Autor: Gayle Forman

Naționalitate: americană

Titlu original: If i stay

An apariție: 2009

Nota mea: 5/5

Ecranizare: da

Despre cartea asta am auzit o mulțime de păreri pozitive și am ezitat să o citesc. Ba mai mult, are și o ecranizare pe care am vrut la un moment dat să o urmăresc, dar nu mai știu din ce motive, am abandonat-o. Toată lumea laudă această carte și mereu m-am întrebat ce are ea așa de special de a stârnit numai rumoare printre cititori. Știți cum se spune, nu îți forma păreri greșite despre lucruri pe care nu le cunoști. Așa am pățit și eu. Am citit varianta în română a cărții și vreau să vă zic că mi-a plăcut la nebunie!

Am citit cele 200 de pagini ale cărții într-o zi și nu am putut să o las din mână deloc. Eram tot mai curioasă ce va alege să facă Mia: va rămâne alături de cei dragi sau va merge într-o lume mai bună? Pentru cei care nu știu subiectul cărții, ar trebui să afle că într-o zi aparent normală, familia Miei pornește într-o vizită, iar în urma unui accident Mia este singura supraviețuitoare…restul romanului o prezintă pe Mia aflată în moarte clinică care își vede trupul desfigurat de accident și pe cei dragi alături. Această imagine îl sfâșie pur și simplu pe cititor. Atâta tristețe are această carte în cuprinsul ei, încât te poate tulbura foarte mult.

Cartea îți răscolește viața, amintirile, trăirile și te face să apreciezi că ești întreg și ești înconjurat de familie. Eu am privit acest roman ca pe o lecție ce trebuie învățată de fiecare om. Imprevizibilul poate apărea oricând, că de aceea este imprevizibil. Azi ești, mâine nu. Asta i s-a întâmplat și Miei. Recomand cartea cu mult drag și sunt sigură că vă va emoționa peste măsură. Vouă cum vi s-a părut?

UPDATE!

După câteva zile de la terminarea cărții am văzut și ecranizarea din 2014. Dacă vreți părerea mea, trebuie să știți că mie personal mi s-a părut cartea superioară filmului. Filmul este bun, dar nu bate cartea. Deși au fost niște faze în film la care am plâns. Filmul nu respectă întocmai cartea, dar per ansamblu acțiunea este ca în carte. Citiți repede cartea, vizionați filmul…clar nu aveți ce pierde!

CITATE

Ştiu că asta mă face să par cumva ipocrită. Dacă aşa stau lucrurile, n-ar trebui ca eu să rămân? Să-mi fac datoria? Poate că, dacă aş fi avut o oarecare experienţă, dacă aş fi avut parte de mai multă suferinţă în viaţă, aş fi fost mai capabilă să fac faţă pierderilor. Nu că viaţa mea ar fi fost perfectă.

Am avut parte de dezamăgiri şi am fost singură şi frustrată, şi supărată, şi toate lucrurile pe care le simte oricine. Dar de o suferinţă majoră am fost scutită. Nu am fost suficient de călită pentru ceea ce ar trebui să suport dacă aş rămâne.

3 Responsesto “Dacă aș rămâne – Gayle Forman (recenzie)”

  1. maryliyn spune:

    Si eu am citit foarte multe recenzii ale acestei carti , dar inca nu m-am hotarat sa ma apuc de ea. Recenzia ta e convingatoare asa ca pun cartea pe lista de citit.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cartea Mironei- Cella Serghi | STIL DE SCRIITOR - […] Dacă aș rămâne […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: