Fata de la nord de ziuă – Alexandru Voicescu (recenzie)

fata-de-la-nord-de-ziua

Autor: Alexandru Voicescu

Naționalitate: română

An apariție: 2016 (la Editura Herg Benet)

Număr pagini: 272

Gen carte: roman, ficțiune

Nota mea: 5/5

Alte cărți de același autor: Malad

Puteți găsi cartea AICI

Primită de la: Editura Herg Benet

PREZENTARE

După moartea tragică a soției sale, Gérard – un profesor francez de istorie a artei – decide să se retragă o perioadă în nordul îndepărtat al Europei. Liniștea pe care o caută în meditație printre fiordurile Norvegiei este întreruptă de întâlnirea accidentală cu o tânără ce urmează cursurile unei stranii școli locale de fotomodele, a cărei deviză este „Sine Anima”.

„Niciun drum nu seamănă complet cu un altul, așa cum nici viețile noastre nu sunt identice în fiecare zi. Trebuie doar să îți reamintești cine ai fost în clipa respectivă și vei ști și unde ai fost.“

PĂREREA MEA

Aici vă spuneam impresiile despre Malad, celălalt roman al lui Alexandru Voicescu pe care l-am citit anul trecut. Dacă ați citit Malad, să știți că și acest roman urmează același stil scriitoricesc. Sunt două cărți foarte asemănătoare, dar în același timp foarte diferite. Aveam așteptări mari de la această carte, iar acestea nu mi-au fost deloc înșelate. Pe ambele le-am primit de la una dintre editurile mele preferate, Editura Herg Benet, căreia îi mulțumesc pentru bunăvoință și ocazia de a descoperi atât de multe cărți minunate!

Și mai avea un sentiment ciudat, care îi crea o stare de neliniște: acea fată i se destăinuia, așa, adormind în mijlocul lizierei pădurii, fără să fie nevoie de vorbe și gesturi. Fata îi spunea că există, că este reală și că nu trebuie să o uite.Că trebuie să o ajute și protejeze. 

Tema cărții mi s-a părut puțin ambiguă, deoarece este pe de o parte un roman de dragoste, dar este și un roman al existenței imprevizibile. Titlul ne oferă informații despre unul dintre personajele principale ale cărții, Fata fiind un personaj extrem de misterios și interesant. După cum puteți bine observa din fotografia de mai sus, coperta este extrem de sugestivă și chiar dacă nu sunt genul de cititoare care să mă iau neapărat după copertă, cu siguranță nu aș ocoli această carte!

Dar cum putea să moară dacă ea ar fi murit complet odată cu el? Era de datoria lui să trăiască și să o păstreze vie. Să moară însemna ceva mult prea definitiv, iar lui îi era teamă. Nu putea să o omoare. Nu din nou.

Personajele destul de numeroase, iar încă de la începutul cărții două dintre ele atrag mai mult atenția. Este vorba despre Gerard și Fata, două personaje misterioase care vor evolua treptat și care în doua jumătate a cărții vor surprinde cititorii. Celelalte personaje sun toate ciudate și încercuite parcă de un mister de nepătruns. Acțiunea cărții devine din ce în ce mai neclară și eu personal am avut de multe ori impresia că îmi scapă ceva. Ai tendința chiar să reiei anumite pagini sau să recitești unele rânduri. Cartea are o tentă fantastică și la un moment dat lucrurile încep să se precipite și nu mai înțelegi nimic. Nu este o lectură ușoară, dar este una captivantă care te ține cu sufletul la gură. Personal, mi-al fi dorit să fie o carte mai grosuță și ca autorul să lămurească mai multe aspecte.

Recomand această carte celor care vor să citească un alt fel de literatură și să descopere un roman captivant și plin de mister. Mulțumesc editurii încă o dată!

Voi ați citit cartea? Cum vi s-a părut?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: