Elixirul dragostei –  Eric-Emmanuel Schmitt

Elixirul dragostei – Eric-Emmanuel Schmitt

19396696_1631508606868850_70457937415934307_n

Autor: Eric Emmanuel Schmitt

Naționalitate: franceză

Titlu original: L’élixir d’amour

An apariție: 2014 (2015 la Editura Humanitas)

Gen carte: roman, ficțiune, dragoste

Număr pagini: 150

Nota mea: 4/5

Primită de la: Librăria online Târgul Cărții.ro

Puteți găsi cartea AICI ( în limita stocului disponibil + reducere)

PREZENTARE

Dragostea este oare un sentiment declanşat de un proces chimic, sau este pur şi simplu un miracol al spiritului, imposibil de explicat? Există o metodă infailibilă pentru a stârni pasiunea, un elixir precum cel care i-a unit odinioară pe Tristan şi Isolda? Sau cei care se îndrăgostesc ascultă doar de propria libertate? Foşti iubiţi, Adam şi Louise trăiesc la mii de kilometri depărtare unul de celălalt, el la Paris, ea în Montréal. Corespondând pe e-mail, cei doi îşi evocă trecutul comun, rănile încă neînchise, momentele de bucurie, dar şi noile relaţii. Ceea ce-i apropie însă a doua oară este prietenia, construită de comun acord şi însoţită de o provocare: ar putea să-şi reînvie dragostea tocmai vorbind despre dragoste? Eric-Emmanuel Schmitt, observator minuţios şi lucid al capriciilor inimii, reuşeşte să transpună în acest roman epistolar, cu fine şi surprinzătoare nuanţe, parcursul plin de capcane al unei legături amoroase tipice pentru vremurile noastre.

PĂREREA MEA

De acest autor am mai citit Oscar și tanti Roz și Cea mai frumoasă carte din lume, două cărți minunate care m-au impresionat. Dacă sunteți curioși, puteți citi recenzia pentru cea de a doua carte AICI. Am primit Elixirul dragostei de la librăria online Târgu Cărții.ro pentru recenzie și vreau să le mulțumesc! M-a atras încă de la început coperta colorată a cărții și titlul care promite o incursiune pe tărâmul fascinant al dragostei.

Gelozia nu este o manifestare a iubirii, ci forma exacerbată a sentimentului proprietății. 

Dar pentru că multe cărți carte promit au și minusuri, cel pe care l-am descoperit eu este chiar structura cărții și numărul mic de pagini, romanul cuprinzând de fapt niște schimburi de emailuri destul de scurte. Mi-aș dori un fir epic mai complex și mult mai bine construit. Am citit cartea în câteva ore și deși, acțiunea pare la început puțin banală și eu aveam de gând să îi dau doar 4 steluțe, finalul m-a surprins.

Prietenia după dragoste m-ar umili. Nu mă tentează să reamenajez o imensă pasiune într-o mică garsonieră cordială, prefer pur și simplu să mă trezesc în stradă. 

Tema cărții este iubirea, iar titlul face referire la ideile unuia dintre personaje, care ar dori să descopere un elixir al dragostei. Personajele cărții sunt puține, îi întâlnim pe Adam și Louise (prin intermediul emailurilor lor) și pe Lily, deși cea din urmă este doar menționată. Personajele au un rol pasiv în cadrul romanului și nu avem o acțiune propriu-zisă. Cel mai interesant pentru mine a fost finalul, moment în care am descoperit că ceea ce am citit până atunci m-a îndepărtat destul de mult de acțiunea și nici nu mi-am dat seama că va fi un altfel de final.

Poți fi stăpân pe ceea ce gândești, dar niciodată pe ceea ce simți.

Personal nu sunt de acord cu păstrarea legăturii atunci când te-ai despărțit de un om, deoarece o despărțire trebuie să constituie o ruptură totală. Expresia “să rămânem prieteni” mi se pare cel puțin hilară, deoarece este fără sens. Personajele acestei cărți sunt însă simpatice, plăcute și ne rezervă la final surprize. Mi s-a părut o carte realistă în care doi foști iubiți fac schimb de opinii despre ce a însemnat relația lor și ce vor să schimbe în viitor. Este un roman despre alegeri, despărțiri, relații și posibil un elixir secret al iubirii.

Uimitoare corespondența asta a noastră: nu discutăm din dragoste, ci despre dragoste. 

Mi-a plăcut mult cartea, deși mi-aș fi dorit foarte mult să fie mai complexă și mă bucur foarte mult că am mai citit o carte scrisă de acest autor! Dacă ați citit cartea, vă aștept cu păreri!

 

5 Responsesto “Elixirul dragostei – Eric-Emmanuel Schmitt”

  1. anasylvi spune:

    Nu am citit aceasta carte, dar imi place cum scrie autorul. Cat despre relatii mai noi sau mai vechi, cat timp exista respect si afinitati mai poate exista o prietenie. Cand in urma despartirii s-a pierdut respectul, nu mai poate exista nimic.

  2. ancasicartile spune:

    Autor necunoscut mie, sper sa remediez situatia asta. ? Frumoasa prezentare!

  3. Adriana Ivan spune:

    Am citit doar OSCAR ȘI TANTI ROZ, dar sunt sigură că mi-ar plăcea și aceasta!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.