18342090_1581501418536236_4204918969254471416_n

Autor: Jaclyn Moriarty

Naționalitate: australiana

Titlu original: A Corner of White

An apariție: 2013 (2016 la Editura Leda )

Gen carte: roman, ficțiune, fantasy, mister

Număr pagini: 433

Nota mea: 4/5

Serie: vol. 1 din Culorile lui Madeleine

Primită de laEditura Leda

Puteți găsi cartea AICI

PREZENTARE

Madeleine şi mama ei au evadat din fosta lor viaţă, în nişte împrejurări misterioase, şi s-au stabilit într-un colţ ploios din Cambridge, Anglia (în lumea noastră). Pe de altă parte, Elliot îşi caută tatăl, dispărut în noaptea în care unchiul său a fost găsit mort. În Bonfire (în Regatul Cello), umblă vorba că tatăl lui Elliot şi-a omorât fratele şi a fugit de-acasă cu profesoara de fizică. Dar Elliot refuză să creadă tot ce se spune şi este hotărât să-şi găsească tatăl şi să descopere adevărul.

Pe măsură ce Madeleine şi Elliot se apropie tot mai mult de dezlegarea misterelor, încep să schimbe mesaje între ei, dintr-o lume într-alta – printr-o fisură întâmplătoare ivită după multe secole, un portal deschis într-un aparat de taxat dintr-o parcare. Dar de ambele părţi ale fisurii se desfăşoară mistere şi mai mari: fenomene atmosferice periculoase numite „furtuni de culori”; o ciudată fascinaţie pentru Isaac Newton; mitul Copilei-Fluture, a cărei apariţie ar putea pune capăt secetei din Cello;  şi nişte sărutări neaşteptate…

PĂREREA MEA

Am primit un exemplar al acestei cărți de la Editura Leda (Grupul Editorial Corint) pentru recenzie și mi-am dorit enorm de mult să o citesc cât mai repede. Dar cum cărțile se tot adună, iar timpul nu ne mai ajunge, nu am citit-o atât de repede pe cât am vrut eu. Aveam așteptări mari ridicate de această carte, dar spre mirarea mea am avut parte și de o oarecare dezamăgire.

Tema cărții este fantastică și ne sunt prezentate două universuri total diferite: Regatul Cello și Lumea. Titlul are multiple semnificații, iar o semnificație la care eu m-am gândit este legătura dintre cele două lumi, albul reprezentând lumina și o posibilă conexiune între două suflete. Fiind destul de ambiguu, titlul ne poate duce cu gândul la mai multe aspecte.

Realitatea este că în Regatul nostru sunt Culori primejdioase. Eu însumi am o cicatrice micuță pe încheietura mâinii stângi – rezultatul unei întâlniri cu coada unui Cireșiu de Amarant . 

Personajele cărții sunt destul de numeroase, dar în centru stau Madeleine Tully și Elliot Baransky care, deși fac parte din două lumi diferite, reușesc să găsească o modalitate de comunicare inedită. Să încep prin a vă spune de ce m-a dezamăgit acest roman totuși. Fiind un roman de 400 și ceva de pagini, fantastic pe deasupra, mă așteptam la o acțiune și un conflict care să mă țină lipită de carte. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. M-au dezamăgit paginile în care se bate apa în piuă și în care se tărăgănează acțiunea. De multe ori am avut senzația că dialogurile sunt puse acolo doar ca să umple niște pagini și să fie cartea stufoasă. Nu înțeleg nici acum de ce am citit-o atât de greu, deși limbajul nu este greoi. De vină cred că a fost lipsa de legătură și continuitate a ideilor.

Mă gândesc permanent la ce mă frământă și aștept până ce se întrevăd încetul cu încetul primii zori de zi, luminând total și clar soluția.

Cu toate acestea, cartea are și niște bile albe. Prima dată aș vrea să menționez ideea cărții care mie mi s-a părut fantastică. Crearea unei lumi imaginare și inventarea unor lianturi între aceasta și lumea reală este ceva pur și simplu uimitor. Personajele sunt în mare parte destul de interesante, deși mie mi-au plăcut cel mai mult Elliot și Madeleine. Multe însă nu prea mai pot spune despre roman, pentru că aș dezvălui mult prea mult. De ce i-am dat totuși 3 din 5 steluțe pe goodreads? Pentru că promite și de fapt nu este o carte proastă. Doar nu suficient de bine închegată.

Dacă vă plac totuși cărțile fantastice cu adolescenți, nu ratați ocazia să o citiți. Pe mine nu m-a prins prea tare din cauza construcției cărții, dar s-ar putea vouă să vă placă mult mai mult. Așa că o recomand și vă aștept cu părere! Mulțumesc Editurii Leda pentru exemplar!

 

Un comentariu la „O frântură de alb – Jaclyn Moriarty (recenzie)”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.