Vassa și noaptea – Sarah Porter (recenzie)

Vassa și noaptea – Sarah Porter (recenzie)

Autor: Sarah Porter

Naționalitate: americană

An apariție: 2016

Număr pagini: 339

Titlu original: Vassa in the Night

Nota mea: 3/5

Primită de la: librăria online Târgul Cărții.ro

PREZENTARE

Vassa locuiește împreună cu mama vitrega și surorile vitrege într-un cartier în care magia e la tot pasul. Babs, proprietarul magazinului din partea locului, are obiceiul de a-i decapita pe hoți și uneori chiar și pe clienții nevinovați. Așa că, atunci când trebuie sa iasă la miezul nopții să cumpere becuri, se prea poate sa fie o misiune suicidară. Noroc ca are un sprijin: o păpușă de lemn, ascunsă într-un buzunar. Cu ajutorul ei, poate ca va alunga blestemul…

Inspirat de povestea ruseasca Vasilisa cea Frumoasa, romanul scris de Sarah Porter desenează un Brooklyn magic, în care obiectele au suflet și întâmplările se țin lanț zi și noapte.

PĂREREA MEA

Despre cartea asta am auzit nenumărate păreri, unele pozitive, iar altele mai puțin. Iar pe internet am văzut că circulă numeroase recenzii, dar ca să nu stric misterul cărții, nu am citit nicio recenzie. Mi-am dorit foarte mult să o citesc, ferm convinsă că mă va captiva de la prima până la ultima pagină. Prietenii mei de la librăria online Târgul Cărții.ro mi-au oferit șansa să citesc acest roman și pentru asta țin să le mulțumesc din suflet!

Cu așteptări ridicate (poate prea ridicate) am pornit în aventura ce se numește lectura acestei cărți care promite mult. Dar trebuie să vă spun că m-a dezamăgit un pic. Mă așteptam la mai mult, mă așteptam să fie un roman mai bine construit, cu o acțiune nu atât de vagă și derutantă. Tema cărții este una fantastică, dar pe lângă asta mai întâlnim și tema familiei. Din titlu putem deduce cu ușurință că Vassa este cel mai probabil un nume de fată, iar cuvântul noapte din același promite ceva misterios și captivant.

Conștiința Nopții este un infinit moment înstelat, etern și curgător. Prin urmare, nu era nicio surpriză că fusese năucită cu atâta ușurință. Fără a înțelege ce se întâmplă, Noaptea se lasă păcălită cu același truc în zece locuri, toate în același timp. 

În linii mari, este o carte ciudată. Chiar foarte ciudată. Am citit primele 100 de pagini și mi-am dat seama că prea multe nu am înțeles. Personajele nu sunt foarte multe, iar cele care fac parte din roman sunt mai mult decât ciudate. Vassa nu mi s-a părut un personaj prea misterios, chiar dacă intenția autoarei era să facă din ea o fată altfel. Cred că mi-a plăcut mai mult de Erg, păpușa care îi va fi mereu Vassei aproape. Pentru cei care nu știu, acest roman este inspirat din povestea rusească, Vasilissa cea Frumoasă. Am citit-o și eu după ce am început romanul, dar nu prea am văzut mare legătura dintre cele două. Cred că cititorii acestei cărți se împart în două categorii opuse: cei care o adoră și cei care o găsesc neutră. Eu mă aflu în cea de a doua categorie.

Dacă ești cu mine înseamnă să mori. Aproape sigur.Sunt aici pentru că am căzut în capcană, nu pentru că sunt curajoasă, OK? Ar trebui să fugi să-ți scapere călcâiele. 

Nici la finalul romanului nu am înțeles prea bine acțiunea, ceea ce făceau personajele mă băgau și mai mult în ceață, iar finalul mi s-a părut prea banal. Dar există foarte mari șanse să vă placă și să vă aflați în categoria celor care adoră cartea. Mie mi s-a părut un roman destul de naiv, care promite multe, dar oferă mult mai puțin. Sinceră să fiu, mi-ar fi plăcut să mă captiveze mai mult. Dar nu toate cărțile ne plac la fel de mult, nu? Vă recomand totuși cartea și sunt nerăbdătoare să aflu părerea voastră despre ea!

One Responseto “Vassa și noaptea – Sarah Porter (recenzie)”

  1. anasylvi spune:

    Mie mi-a placut zona weird a cartii. Finalul nu m-a dat nici pe mine pe spate iar Erg mi-a placut cel mai mult.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: