Cele treisprezece motive – Jay Asher (recenzie)

Autor: Jay Asher

Naționalitate: americană

Titlu original: Thirteen Reasons Why

An apariție: 2017 la Editura Leda

Gen carte: roman, ficțiune, mister

Număr pagini: 320

Nota mea: 4/5

Serie: nu

Primită de laEditura Leda

Puteți găsi cartea AICI

PREZENTARE

Prima dragoste a lui Clay Jensen îşi înregistrează ultimele cuvinte…

Clay Jensen se întoarce acasă de la şcoală şi găseşte pe verandă un pachet ciudat, adresat lui. Înăuntru descoperă mai multe casete înregistrate de Hannah Baker – colega lui de care era îndrăgostit –, care s-a sinucis cu două săptămâni în urmă.

Vocea lui Hannah îi dezvăluie că există treisprezece motive pentru care a decis să-şi pună capăt vieţii. Clay este unul dintre ele. Dacă va asculta casetele, va afla şi de ce.

Clay îşi petrece noaptea străbătând oraşul, cu Hannah pe post de ghid. Devine martor la durerea ei şi află adevărul despre el însuşi – un adevăr pe care nu şi-a dorit niciodată să îl înfrunte.

PĂREREA MEA

Am primit un exemplar al acestei cărți de la Editura Leda (Grupul Editorial Corint) și recunosc că până că citesc cartea, nu știam foarte multe despre acest roman. Eu aveam așteptări oarecum mari și acum că am citit cartea, vreau să văd și serialul făcut după ea, apărut pe Netflix. Am auzit chiar că unii cititori laudă mai mult serialul decât cartea. Nu este o carte rea, dar promit mult mai mult. Părerea mea sinceră este că este genul de carte care ar trebui să fie și o lecție de viață, într-un fel este, dar subiectul putea fi mult mai mult exploatat.

Tema cărții ar putea fi sinuciderea, dar și felul în care interacționează oamenii. La baza subiectului se află un personaj, un băiat, pe numele său Clay, care primește la un moment dat niște casete înregistrate de o colegă care s-a sinucis, Hannah. Urmărim alături de el firul epic și încercăm să aflăm ce se ascunde de fapt în spatele înregistrărilor, ce legătură există între personajele enumerate de fata în cauză.

 Personal, mă așteptam la altceva și pot spune că sunt puțin dezamăgită, deoarece suspansul cărții nu a fost chiar așa de bine pus la punct. Titlul cărții este unul ce rezumă, să zic așa, intriga cărții, iar cele treisprezece motive sunt de fapt un număr de treisprezece casete care cuprind diferite informații legate de celelalte personaje. Cartea are o copertă atractivă, zic eu bine aleasă, iar numărul de pagini chiar îmbie la lectură (320).

Cartea cuprinde mai multe capitole, iar la final autoarea a inclus 13 surse de inspirație (de la proprii părinți la diferite persoane care au inspirat-o sau ajutat-o pe parcursul scrierii acestui roman. Un aspect interesant mi s-a părut faptul că este o carte scrisă la persoana I, dar există o alternare între replicile lui Clay și ale lui Hannah.

Dintre personaje, nu pot spune că m-a impresionat unul în mod aparte, ci mai degrabă că mi-au trezit senzația de imparțialitate. Nu condamn alegerile fetei, dar cumva nici nu o felicit pentru gestul cu casetele și tot tamtam-ul provocat de înregistrarea lor.

Ca o concluzie, sunt convinsă că se putea mai mult, autorul putea exploata mai bine ideea cărții și astfel, ne-ar fi încântat mintea cu o lectură și mai palpitantă. Să știți că știu și mulți cititori care au adorat cartea, iar asta cred că depinde de gustul fiecăruia. O carte care pe mine nu m-a impresionat peste măsură s-ar putea ca pentru altul să fie în top. Așa că vă recomand să o citiți dacă nu ați făcut-o deja, să analizați bine ideile pe care le găsiți și să veniți și pe la mine cu o părere sinceră despre acest roman.

CITATE

Și era un subiect pe care nu-l discutam niciodată la oră. Dar eram sigură că mai erau și alții în afară de mine care se gândiseră la asta, nu? Și atunci de ce să nu discutăm pe grup? Sau poate mai era ceva în adâncul meu. Poate voiam să-și dea cineva seama cine a scris biletul și să vină să mă salveze.

De ce ai vrea să expediezi un teanc de casete care te învinovățesc de o sinucidere? N-ai face-o. Dar Hannah vrea ca noi, cei de pe listă, să auzim ce are de spus. Și o să facem ce ne cere, dând casetele de la unul la altul, ca să le ascundem de cei care nu sunt pe listă.

6 Responsesto “Cele treisprezece motive – Jay Asher (recenzie)”

  1. Vai, Cătă, deci trebuie neapărat să vezi și serialul!! Este super! Nici pe mine nu m-a impresionat cartea cine știe ce, dar serialul este bestial. Ce-i drept, este și nițel schimbat față de carte, probabil de aceea este și mai interesant. Dar îl recomand din toată inima! 😉

  2. ancasicartile spune:

    Nu am citit cartea, nu știu de ce nu m-a atras. ?

  3. Ideea mi se pare originală, deși nu e chiar genul meu de subiect :D.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: