Autor: Cristin Terrill
Naționalitate: americană
An apariție: 2017 (2018 la Editura Leda )
Gen carte: roman, ficțiune, young adult, thriller, mister
Număr pagini: 352
Nota mea: 4/5
PREZENTARE
Când a dispărut, în urmă cu șase ani, a fost un mister. Când s-a întors acasă, a fost un miracol. Doar că Daniel Tate nu este cu adevărat Daniel Tate. Familia însă îl primește cu brațele deschise și îi acceptă, fără să clipească, toate minciunile.
Deși povestea lui e cusută cu ață albă, mama și frații îi oferă, ca din întâmplare, explicații, scuze, informații de care să se agațe și îl protejează atunci când psihologii, polițiștii și agenții FBI îl încolțesc. De ce oare, se întreabă falsul Daniel? Ce secret teribil ascund membrii respectabilei familii Tate? Și când a devenit el, maestrul minciunilor, cel păcălit?
PĂREREA MEA
Îmi plac cărțile thriller, pline de mister, care te fac să stai cu sufletul la gură. De asemenea, sunt genul de cărți de care nu m-aș plictisi niciodată și pe care le-a menționa în top 3 genuri literare preferate. Dispariția lui Daniel Tate este genul de carte care te îndeamnă să o citești și te atrage atât prin titlul misterios, cât și prin coperta interesantă. Eu aveam așteptări ridicate și mi-am dorit foarte mult să o citesc. Ideea de la baza cărții mi s-a părut super, dar parcă ceva i-a lipsit. Eu i-am dat pe goodreads 4 din 5 steluțe și am convingerea că am descoperit un roman care cu siguranță merită recomandat.
Printre temele cărții se numără relațiile familiale, dar și misterul. Titlul ne oferă informații clare despre unul dintre personajele masculine principale, un adolescent care dispare de acasă și după un timp se întoarce în sânul familiei. Numai că povestea nu e atât de simplă, deoarece și el este păcălit. Nu vreau să dau spoilere, dar să știți că este foarte greu să vorbești despre acest roman fără să oferi detalii esențiale.
În linii mari, este o carte care te captivează, se citește ușor (am citit cele 352 de pagini în câteva zile) și are un conflict destul de bine pus la punct. Dar, și aici urmează un dar, mi s-a părut că ce e mai bun, apare în a doua jumătate a cărții. În prima parte sunt multe pagini în care acțiunea stagnează și mi-ar fi plăcut să mai fie introduse niște informații care să mai învioreze acțiunea.
Personajele sunt numeroase, mi s-au părut destul de bine construite, dar cel pe care vreau să mă axez este Daniel Tate, băiatul care se întoarce acasă după ce este răpit și care va avea parte de multe surprize. El mi s-a părut un pic controversat, deoarece nu știam dacă să îl pun în tabăra celor buni sau celor răi. Are mai multe chipuri, să zic așa, și le arată pe rând în funcție de persoanele cu care intră în contact.
Familia din care el face parte este o familie cu multe probleme de comunicare, cu tot felul de secrete. Iar aceste secrete vor ieși la final la iveală. Nu pot că mă așteptam la acel final, dar cu siguranță mă așteptam la un final aparte. Chiar finalul m-a făcut să îi dau 4 din 5 steluțe, și nu mai puțin. Eu zic că merită citită și dacă iubiți thillerrele, cărțile misterioase, cu dispariții, probleme familiale și tot felul de situații care mai de care mai ciudate, trebuie citită.
Lasă un răspuns