Orice inimă e o poartă – Seanan McGuire (recenzie)

Autor: Seanan McGuire

Naționalitate: americană

An apariție: 2016 (2019 la Editura Leda )

Gen carte: roman, fantasy, YA, LGBT, ficțiune

Număr pagini: 176

Nota goodreads: 3.85

Nota mea : 3/5

Tip carte: serie (primul volum din seria Copii în derivă)

Primită de laEditura Corint

Puteți găsi cartea AICI

PREZENTARE

Alunecând prin umbrele de sub pat, pășind printr-un șifonier sau rostogolindu-se printr-o vizuină de iepure, copiii au știut dintotdeauna să călătorească în lumi magice. Dar ce se întâmplă când aceștia se întorc și nu se mai pot adapta la lumea reală, iar familiile nu-i acceptă schimbați? Nancy a nimerit odată într-un tărâm magic, dar acum s-a întors. Iar lucrurile pe care le-a experimentat… pot schimba radical o persoană. Copiii din grija domnișoarei West înțeleg mult prea bine acest lucru. Și cu toții încearcă să găsească o modalitate de a se întoarce în propriile lumi fantastice.

Însă sosirea lui Nancy la cămin marchează o schimbare. Întunericul pândește la fiecare pas, iar când tragedia lovește din plin, depinde de Nancy și de noii ei colegi de școală să rezolve misterul. Cu orice preț.

„Seanan McGuire dă dovadă încă o dată de o cunoaștere profundă a inimii umane într-o parabolă impresionantă despre pierdere, dor și copii sensibili.” – Paul Cornell

PĂREREA MEA

M-au atras în primul rând titlul și coperta sugestivă a cărții și am sperat la o lectură altfel care să mă scoată din perioada aglomerată în care mă aflu. Cartea are dimensiuni reduse (176 de pagini), se citește ușor și este o lectură ok. Fiind primul volum din serie, vă dați seama că acesta a fost doar introducerea în acțiune. Cunoaștem personajele principale, aflăm lucruri interesante despre ele, chiar și unele ciudățenii. Este o carte fantasy, deoarece are o temă fantastică și ceea ce m-a surprins pe mine este faptul că a reușit într-o oarecare măsură să mă facă să îmi pun întrebări legate de alte lumi și universuri paralele.

Țineți minte, numai ascultând poveștile călătoriilor făcute de alții putem să ne înțelegem propriile călătorii.

Este o carte cu forma unui basm, în care fiecare are o poveste a lui și o deapănă cu ceilalți. Titlul mi s-a părut mai mult metaforic, deoarece personajele încearcă să descopere porți spre alte lumi, iar unele chiar reușesc. Magia este arhiprezentă, iar acțiunea scapă la un moment dat de sub control: au loc crime ciudate, se caută suspecți și se găsesc soluții. Personajele cărții sunt numeroase și majoritatea sunt elevi. Aceștia vin să locuiască în internatul lui Eleanor, un personaj extrem de ciudat, dar care spre final mi-a devenit simpatic.

Voi plămădi fata perfectă. Fata care are toate calitățile. Va fi cea mai deșteaptă, cea mai frumoasă, cea mai iute, cea mai puternică.

Dintre toate personajele, cel mai mult mi-a plăcut de Nancy, fata nouă care nu își găsea locul printre ceilalți, dar și de Kade, un personaj care era fascinat de cărți și niciodată nu se oprea din lectura cărții prea ușor. Mi-a plăcut cartea, deși mi-aș fi dorit să fie puțin mai complexă, mai ales că este primul volum din serie. Aștept traducerea și celorlalte volume și sunt foarte curioasă să văd prin ce tărâmuri vor mai ajunge acești copii. O recomand în special iubitorilor de fantasy, dar și celor care vor să citească ceva accesibil în vacanță sau în momentele de relaxare. Mulțumesc încă o dată prietenilor de la Editura Corint pentru exemplar! Aștept de la voi păreri după ce veți citi cartea!

 

 

2 Responsesto “Orice inimă e o poartă – Seanan McGuire (recenzie)”

  1. Adriana Ivan spune:

    Pare drăguță, dar fiind dintr-o serie, o mai las să aștepte.

  2. Dana spune:

    Citesc destul de rar fantasy, dar din când în când îmi place să evadez în lume pline de magie. Povestea pare interesantă, asa cum ai prezentat-o, captivantă, cred ca mi-ar plăcea.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: