Autor: Megan Miranda

Naționalitate: americană

An apariție: 2019 (2020 la Editura Leda )

Gen carte: roman, ficțiune, mister, thriller, suspans

Titlu original:The Last House Guest

Număr pagini: 370

Nota goodreads: 3.59

Nota mea: 4/5

DESCRIERE

Littleport, Maine, două orașe într-unul singur: o destinație de vacanță pentru cei înstăriți, ale căror case se înșiruie precum mărgelele pe plajă, și o mică așezare portuară fără pretenții pentru localnicii de rând, care își câștigă existența din turism.

În mod obișnuit, între o turistă bogată și cineva din partea locului nu s-ar înfiripa niciodată o prietenie trainică; totuși, vizitatoarea Sadie Loman și localnica Avery Greer descoperă că au nenumărate lucruri în comun. Timp de zece ani, vară de vară, fetele sunt de nedespărțit. Asta până când Sadie este găsită moartă. Deși polițiștii merg pe varianta sinuciderii, există doi oameni care dau vina pe Avery pentru cele întâmplate: un detectiv din oraș și Parker, fratele lui Sadie. Evident, Avery nu are de gând să stea cu brațele încrucișate și este hotărâtă să își dovedească nevinovăția, înainte ca lucrurile să scape de sub control.

PĂREREA MEA

Primul meu gând când am văzut acest roman a fost că are o copertă superbă, apoi m-am gândit că o carte cu asemenea înfățișare nu are cum să te dezamăgească. Megan Miranda este o autoare americană care a scris multe cărți, iar Ultimul oaspete este prima carte citită de la ea. Ultimul oaspete a apărut prima dată în 2019 și la noi în 2020, la editura Leda. Unde, apropo, am descoperit o mulțime de cărți noi care merită citite. Acest roman are 370 de pagini și să știți că se citește repede (are un scris mare). Ca teme abordate, avem familia, prietenia, iubirea, destinul, aflarea adevărului. Titlul nu mi-a oferit indicii de la început, abia pe la final am înțeles de ce se numește așa.

Acțiunea se petrece în Littleport, Maine, un orășel micuț și imaginar în care lucrurile nu sunt precipitate de obicei și nu se întâmplă nimic deosebit. Mi-a plăcut că acest cadru al acțiunii este foarte frumos descris și cumva îmi imaginam că sunt acolo, cu personajele cărții. Cum am mai zis, stilul cărții este accesibil, am citit cartea repede (undeva la 2-3 zile) și mi-a plăcut că dialogul se împletește frumos cu descrierea. Romanul este împărțit în 30 de capitole scurte. Există două planuri narative: vara lui 2017 (moartea lui Sadie) și vara lui 2018 (când este descoperit adevărul).

La o petrecere de adolescenți, Sadie este găsită fără suflare. Să fie sinucidere sau crimă? Inițial se merge pe ideea sinuciderii, apoi apar alte piste de descoperit.  Personajele cărții sunt numeroase: Sadie Loman, Parker (fratele fetei), părinții lor, Avery Greer, Connor, Faith, etc. Avery este personajul-cheie al cărții și cea care are grijă de proprietățile familiei Loman, care primesc mereu oaspeți. Tot ea descoperă adevărul legate de decesul lui Sadie, care i-a fost o adevărată prietenă.

Avey s-a maturizat de timpuriu (își pierde părinții într-un accident de mașină) și mi-a plăcut mult de ea. Mai mult decât restul personajelor. Deși se vrea un thriller palpitant și plin de mister, am observat că abia ultima parte a cărții capătă nuanțe de thriller. Prima parte mi s-a părut oarecum statică (se pune accentul mai mult pe prezentarea cadrului, pe viața lui Avery și a lui Sadie).

Finalul mi s-apărut destul de imprevizibil și greu de ghicit. Dacă o recomand? Da, recomand, mai ales dacă vreți o lectură potrivită cu vremea de afară sau ceva palpitant și interesant. Aștept părerile voastre despre carte.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.