Autor: Gary Dooley
An apariție: 2011
Nota mea: 5/5
Această carte este o adevărată lecție de viață. Cel puțin pentru mine este. Ce găsim în ea? O serie de sfaturi extrem de utile pentru fiecare dintre noi. Citind, învățăm cum să ne valorificăm puterea interioară, depunând un efort minim în ceea ce privește transformarea.
Pe lângă o scurtă introducere, cartea mai cuprinde și 10 capitole, fiecare dintre ele extrem de interesant. Să facem un scurt rezumat:
Capitolul 1. Inconștientul de neoprit
În acest capitol, autorul vorbește despre inconștient și despre potențialul minții noastre inconștiente, cum ne afectează fiecare aspect al vieții, starea emoțională și calitatea stimei de sine.
Inconștientul minții reprezintă de fapt o enigmă reală. Deși puterea sa ne pare aproape infinită, și poate fi utilizată pentru a crea orice schimbare dorită, trebuie să recunoaștem că nu denotă cine suntem noi cu adevărat și nu ne oferă o certitudine în alegerea strategiei. Inconștientul este programat să ne țină în condiții de siguranță, astfel că inițiază strategii care au efecte secundare neplăcute.”
Milton Erickson a capturat spiritul acestei lupte între conștient și inconștient folosind metafora calului și călărețului: mintea inconștientă este reprezentată de cal, iar în rolul minții conștiente este călărețul.”
Capitolul 2. Credințe
Aici aflăm ce sunt convingerile, acestea nefiind nici greșite și nici corecte! Ele ne direcționează pe noi într-o direcție emoțională. Se asemenea cu trenurile, ne duc undeva.
Dacă avem stima de sine scăzută vom iniția inconștient credințe sau convingeri care ne vor sprijini sau încuraja imaginea de sine scăzută. Apoi, acele credințe vor diminua simțul sinelui nostru, astfel perpetuând ciclul din interior. Până acum puțini oameni au înțeles că influența inconștientului se află în ceea ce cred ei că este adevărat.”
Capitolul 3. Cum funcționează mecanismul
Aici se vorbește despre stima de sine, despre respectul de sine și despre modul în care percepem noi lucrurile.
Cele cinci simțuri ale noastre furnizează filtrele primare prin care noi experimentam lumea, și le folosim influența în mod inconștient, creând și susținând sentimentul inconștient al sinelui. Dacă dorim să ne îmbunătățim respectul de sine, trebuie să înțelegem că filtrele senzoriale pe care le folosim pentru a-i da naștere nu ne furnizează o experiență corectă a realității noastre; ele de abia ne asigură o interpretare subiectivă a ei.
Einstein spunea că definiția nebuniei este aceea de a avea așteptări diferite de la aceeași purtare: dacă întotdeauna vei face ceea ce ai făcut tot timpul, vei primi același lucru pe care l-ai avut.
Capitolul 4. Puterea de atracție a inconștientului
Capitolul vorbește despre emoțiile toxice subconștiente, autoprogramarea subconștientă și propune o serie de exerciții foarte interesante.
Când iertăm pe cineva, nu trebuie să o facem pentru acea persoană; o putem face pentru binele nostru. Reeducarea subconștientului pentru a crea un simț al încrederii sănătos începe prin acte de bunătatea asupra sinelui, iar în procesul iertării ne oferim cel mai mare dar al iubirii înlăturând energia toxică negativă din propriul sistem.”
Capitolul 5. Imaginează-ți (I)
Aici sunt prezentate mai multe exerciții de imaginație.
Gândurile noastre influențează puternic programele subconștientului și trebuie să fim conștienți că vom atrage lucrurile la care ne gândim. Când ne facem griji, vedem imagini bizare bazate pe frică care influențează puternic subconștientul. Dar grijile nu sunt un mod eficient de a ne rezolva problemele; dacă ar fi, am putea sta jos și să ne îngrijorăm până când problemele au dispărut!
Capitolul 6. Imaginează-ți (II)
Puțini oameni înțeleg pe deplin puterea pe care o au de a influența mintea subconștientă cu imagini, totuși aceasta ne poate deveni cel mai eficient instrument pentru transformare. Cheia folosirii acestor abilități cu succes constă în a cunoaște ce îți dorești, apoi să ți-l imaginezi clar, ca un rezultat care a avut deja loc.
Capitolul 7. Conștientizarea direcției limbajului
Cuvintele sunt cele care conduc creierul într-o anumită direcție ce stabilește tendințe în mod automat spre o viziune pozitivă sau negativă asupra lumii în care trăim.
Să fii încrezut este o chestie; să nu poți accepta respectul de sine este cu totul altceva; și încercând să evităm unul dintre cele două, nu trebuie să cădem în capcana celui de-al doilea.
Răspunsurile se află în întrebări. Din păcate, atunci când se simt deprimați, majoritatea oamenilor pun o întrebare care nu-i ajută deloc: De ce?
Capitolul 8. Temeri, eșecuri și zone de confort
Aflăm ce este frica, ce sunt eșecurile și care sunt zonele de confort.
Dacă încercăm fără a reuși să atingem un scop și ne spunem că am eșuat, voința noastră de a reîncerca se va stinge. Dacă reușim să strângem destulă energie să încercăm și a doua oară, vom face asta cu încrederea în sine epuizată.
Capitolul 9. Prinde valul
Conștientizarea de sine este cheia unui respect de sine crescut și a unei mai mari fericiri în toate aspectele vieții noastre, deoarece, în momentul realizării acestui lucru, totul se schimbă.
Respectul de sine ia naștere automat când îți dai seama cine ești cu adevărat. Meditația zilnică dizolvă iluziile ego-ului și re-aduce la viață sentimentul autentic de sine.
Capitolul 10. Dragostea este tot ce-ți trebuie
Fericirea supremă înseamnă să îți redirecționezi iubirea către tine și către ceilalți. Iubirea de sine, iubirea vieții și iubirea altora readuc la viață o energie care ne ridică deasupra tuturor spaimelor și tuturor limitărilor gândurilor noastre negative.
Mulțumim pentru recomandare!
[…] Dooley, Gary – Dreseaza-ti inconstientul si schimba-ti viata […]