Autor: Mitch Albom
Naționalitate: americană
Titlu original: For One More Day
An apariție: 2004
Nota mea: 4/5
PREZENTARE
Pornind de la întrebarea “Ce ai face dacă ai putea să mai petreci o zi alături de cei dragi?”, Încă o zi, cel de-al treilea roman al lui Mitch Albom, este o poveste tulburătoare despre cât de fragilă şi de puternică, în acelaşi timp, este iubirea care îi leagă pe membrii unei familii. Fost jucător de baseball distrus de băutură şi înstrăinat de familie, şomer şi falit, Charley “Chick” Benetto este un om sfârşit. Viaţă lui este atât de tristă, încât, pentru el, singură soluţie este să îşi pună capăt zilelor. Copleşit de regrete, Chick se întoarce în orăşelul natal, pentru a-şi lua rămas-bun de la locurile unde a copilărit şi a-şi curma apoi viaţa. Însă revederea casei natale îi va răsturna toate planurile, pentru că aici pe Chick îl aşteaptă mama sa, a cărei dragoste o refuzase de mult, pe când era un adolescent furios. Din această clipă, speranţa bărbatului înfrânt pare să renască. Va mai putea el reînnoda legătură cu fiinţa care l-a iubit cel mai mult pe lume? Va avea el şansa să îi pună întrebările pe care nu a avut niciodată curajul să i le adreseze? Va primi răspunsurile care să îl ajute să–şi refacă viaţă şi familia?
PĂREREA MEA
Deși am terminat de citit această carte de mai bine de o săptămână, încă nu știu cum să prezint această carte astfel încât să vă conving că merită citită. Pentru cei care nu știu, Mitch Albom este un scriitor american contemporan îndrăgit de cititori și foarte apreciat. Încă o zi este un roman cu un titlu simplu, dar care în realitate este extrem de complex.
„Când raiul îşi termină treaba cu bunica, s-o trimită înapoi. Mulţam’.” Asta scrisese fiică-mea în cartea de oaspeţi, la înmormântarea mamei. O afirmaţie nonconformistă, cum fac adolescenţii. Dar poate că Maria ştia ea ceva, îmi ziceam eu acum, după ce o văzusem iar pe mama şi o auzisem explicând cum funcţiona lumea celor „morţi”, cum amintirile despre ea o chemau înapoi.
Am descoperit acest roman întâmplător și nu a lipsit mult ca să îl pun pe kindle și să îl “devorez” pagină cu pagină. Tema principală este destinul uman și ocazia de a mai căpăta încă o șansă. Charlie sau Chick Benneto ajunge un bărbat cu o existență ratată și viața lui se schimbă când mama sa moare. Simte remușcare, regret, furie și se simte incapabil să își continue existența. Viața lui se schimbă când primește șansa de a mai petrece o zi cu fantoma mamei sale. Sunt câteva elemente ale cărții care m-au surprins, câteva care m-au intrigat, dar nu am de gând să dezvălui prea mult din acțiunea cărții. Cartea se citește ușor și la finalul lecturii, am simțit ca mai vroiam sa continue povestea lui Chick și a familiei lui.
Şi ştiţi ce e ciudat? Cumva am înţeles tot în clipa când am privit-o în ochi. Nu mă refer la detalii, desigur. Dar pierdută înseamnă pierdută, iar eu cunoşteam acea privire pentru că eu însumi o avusesem. O uram pe mama pentru că vedeam această expresie pe faţa ei. O uram pentru că era la fel de slabă ca mine.
Cartea are un prolog, 4 capitole intitulate sugestiv ( Miezul noptii, Dimineața, Amiaza, Noaptea) și se încheie cu un epilog. Impresionant mi s-a părut faptul ca fiecare dintre capitole are mai multe subcapitole, unele din ele numindu-se Împrejurări în care nu am fost alături de mama și Împrejurări în care mama a fost alături de mine. Acest lucru mă duce cu gândul la un copil mereu nemulțumit de mama, care se simțea mereu cicălit sau făcut de râs. Dar ce nu a înțeles acest copil când s-a maturizat, este tocmai faptul că mama sa îl iubea cu bune și rele. Și ajunge să regrete multe lucruri pe care nu le-a făcut.
Finalul cărții m-a emoționat profund și vă spun cu mâna pe inimă că este o carte care vă va tulbura și pe voi. Ce părere v-a făcut cartea?
Vă recomand:
Lasă un răspuns