Autor: Oliviu Crâznic
Naționalitate: română
An apariție: 2015
Număr pagini: 160
Gen carte: gotic, horror, science fiction,fantasy
Puteți găsi cartea AICI
Primită de la: Editura Crux Publishing
DESPRE AUTOR
Oliviu Crâznic este un scriitor român de literatură fantastică care îmbină armonios meseria de scriitor cu cea de consilier juridic, jurnalist cultural și critic literar. A scris numeroase nuvele și povestiri fantastice și a fost de mai multe ori premiat.
PĂREREA MEA
Înainte de a începe această mică recenzie, vreau să mulțumesc Editurii Crux Publishing pentru copia acestei cărți și să îmi manifest încântarea extremă de care am avut parte atunci când am început această carte. Este prima dată când citesc ceva de Oliviu Crâznic și sincer nici nu auzisem de acest scriitor până să primesc cartea de la editură. Și am rămas plăcut impresionată de ceea ce am citit.
Al meu, al ei, al vreunuia dintre asasini?… Plutea în văzduhuri, poate, miasma caldă a mâinii mele adânc tăiate, miros fetid purtat agale de boarea abia simţită, până la boturile îmbăloşate ale fi inţelor care hotărât ne vânau?… Şi ce fel de fiinţe se anunţau a fi acestea?…(Pradă albă, pradă neagră)
Ceasul fantasmelor este o carte de povestiri, zece la număr, ce oferă o altă perspectivă asupra literaturii fantastice. Deși de obicei nu citesc povestiri fantastice, încep să regret că nu am făcut-o mai demult. Spun asta pentru că am descoperit în cartea acestui scriitor o atmosferă specială care m-a impresionat și m-a făcut să mă desprind total de realitatea în care trăiesc.
Figura lui Morphis era una aspră de ofi ţer, acoperită de cicatrici şi de riduri. Uniforma îi era neîngrijită. Sabia lungă o ţinea pe masă, dar am văzut rugină pe lamă şi m-am mirat. Nimic nu amintea de ordinea imperială. Nu a scos vreun cuvânt cât mi-a citit scrisorile de recomandare, apoi mi le-a înapoiat cu o grimasă şi mi-a spus că sunt liber să rămân dacă vreau. Ganaz nu venise şi nici nu avea să vină. Transilvănenii colcăiau în pădure, ucigând toţi călătorii străini. Mai mult ca sigur tovarăşii mei de drum ospătau deja corbii. (Însângerată, luna)
Tema povestirilor este una fantastică, iar atmosfera fantastică creată de scriitor mi s-a părut una foarte bine pusă la punct. Cum era și normal, au fost povestiri care mi-au plăcut mai mult decât altele.Un element al cărții care mi s-a părut fascinant este că nicio povestire (sper să nu greșesc) nu are un final cert, ci este păstrată o undă accentuată de mister.
Cunoaşteţi povestea Adulterului şi a Trădării, cunoaşteţi povestea Rebeliunii, povestea Războiului, chiar pe aceea a Înscăunării. Aţi văzut Cerul care ardea, aţi văzut remorienii plecând şi aţi văzut morzii ieşind din Şanţuri. Credeţi, acum, că le cunoaşteţi pe toate. (Edana Rose)
Titlul cărții denotă mult mister și am fost foarte curioasă să văd ce se ascunde de fapt în spatele său. Noțiunea de timp împletită frumos cu cea de fantasmă mi s-a părut o metaforă care nu mai are nevoie de nicio explicație. Nici eu cred că nu puteam găsi un titlul mai potrivit pentru această carte. Limbajul cărții mi s-a părut puțin sofisticat și anumite combinații de cuvinte sau imagini amplificau parcă starea de transă în care parcă mă aflam cu fiecare pagină pe care o parcurgeam.
Şi văzând şi ştiind te fereşti tu de oameni, fiindcă te temi. Fiindcă printre nenumăratele chipuri străfulgerânde în valurile Timpului tău, nici unul nu îşi poartă dreptatea până la capăt. Iar întrebarea care îţi macină sufletul şi minţile pe când vezi înger după înger căzând, este dacă tu, tu vei cădea la rândul tău în cele din urmă, mai ales că tu nu eşti înger. (Imora)
Personajele povestirilor sunt numeroase și fac parte din diferite medii: preoți, polițisti, adolescenți, criminali, ființe supranaturale, creaturi hidoase și vrăjite, etc. Practic acest volum de povestiri acoperă o gamă largă de preferințe în materie de personaje. Fie că sunteți captivați de ființe magice sau de poveștile cu fantome, ați găsit cartea potrivită. Prefer să păstrez misterul în ceea ce privește detaliile legate de acest volum și să vă invit să citiți cartea și eventual să reveniți cu o părere! Deși am citit această carte înainte de venirea Paștelui, timpul nu mi-a permis să termin recenzia pe cât de repede mi-aș fi dorit. Cu toate acestea, vă recomand să citiți povestirile și să nu ezitați nicio secundă. Nu știți ce pierdeți!
[…] Este vorba despre un alt volum de povestiri fantasy care mi-a plăcut mult de tot. Recenzia AICI. […]
[…] Crâznic, Oliviu – Ceasul fantasmelor […]