Cititorul de cadavre – Antonio Garrido

cititorul-de-cadavre_1_fullsize

Autor: Antonio Garrido

Naționalitate: spaniolă

An apariție: 2011

Titlu original: El lector de cadáveres

Gen carte: mister, thriller, roman istoric

Număr pagini: 494

Nota mea: 4/5

PREZENTARE

Antonio Garrido a scris un captivant thriller istoric, foarte bine documentat, În care ambiția și ura merg mână-n mână cu iubirea și moartea în exotica și fastuoasa China medievală. În China antică, „cititorii de cadavre“ reprezentau elita de medici legiști din serviciul împăratului care aveau sarcina de a rezolva, chiar și riscându-și viața, orice crimă, pentru ca niciun criminal să nu rămână nepedepsit.  Aceasta este povestea lui Ci Song, un tânăr de origine umilă care datorită pasiunii și ambiției sale a reușit să ajungă în această poziție invidiată, de „cititor de cadavre“. Ci Song este considerat azi primul medic legist din istoria medicinii, recunoscut pentru metodele sale inovatoare de cercetare, dar și pentru rezolvarea unor cazuri spectaculoase de crimă de la Curtea Imperială.

PĂREREA MEA

Această lectură  a fost primul meu contact cu acest autor spaniol și trebuie să recunosc că a fost o lectură fascinantă și puțin tulburătoare. Am citit cele aproape 500 de pagini ale cărții în aproape o săptămână și acum este destul de greu să adun toate impresiile legate de carte și să le scriu aici. Mă voi limita doar la anumite elemente ale cărții pe care eu le-am considerat importante. Așadar, nu pot spune că aveam așteptări mari de la carte, mai ales pentru că nu mai citisem nimic de Garrido.

După părerea magistratului, erau multe situaţii în care dovezile ce puteau dezvălui o crimă se aflau ascunse în răni şi, pentru a le descoperi, era nevoie să fie scoase la iveală şi studiate, nu din perspectiva unui judecător, ci a unui chirurg.

Titlul a fost de fapt cel care m-a determinat să citesc romanul și nu aveam habar că de fapt acești cititori de cadavre sunt medicii legiști din China medievală. Vorbim despre o perioadă în care medicina era extrem de primitivă și moartea era privită de multe ori ca un mister de nedeslușit. Am fost surprinsă atunci când am citit despre morțile violente ale personajelor și despre tragediile puternice de care aveau parte. Cartea este un roman istoric inspirat din viața primului medic legist recunoscut oficial de China, Ci Song, și un roman care prezintă multe evenimente tulburătoare.

Tema cărții este, în opinia mea, lupta pentru un țel înalt, dar și lupta pentru supraviețuire. Ci Song, personajul masculin principal al cărții, are visuri mari și la un moment dat descoperă că viața sa ia o întorsătură cumplită: își pierde fratele, apoi părinții și la final ajunge să aibă grijă de sora bolnavă. Este nevoit să plece din localitatea natală și acolo află ce înseamnă să nu ai un adăpost asupra capului și nici ce mânca. Dacă până la urmă Ci Song va ajunge acolo unde vrea și dacă visurile sale se vor împlini, nu veți afla decât dacă citiți cartea. Mi-a plăcut mult, dar i-am dat 4/5 steluțe pentru că au fost pagini cu prea multe detalii și asta mi s-a părut puțin obositor.

Cu toate acestea, recomand această carte în primul rând celor care vor să citească ceva istoric, inspirat din istoria Chinei medievale și vor să descopere un autor care scrie într-un stil minunat. Dacă ați citit cartea, vă aștept cu impresii. Dacă nu, vă recomand să o faceți.

No Responsesto “Cititorul de cadavre – Antonio Garrido”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Impresii lectură MAI 2016 – STIL DE SCRIITOR - […] Cititorul de cadavre – Antonio Garrido ( Acesta un roman în mare parte istoric, prezintă povestea primului legist din…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: