Literatura de ieri vs. literatura de azi

Prietenii de la Târgul Cărții.ro  m-au provocat să răspund la câteva întrebări din cadrul campaniei literatura de ieri vs. literatura de azi, încercând să expun părerea mea de blogger de carte ( umil). Le mulțumesc pentru invitația de a participa la această campanie și mai jos voi încerca să răspund cât de bine pot acestor întrebări.

banner-v4-min

  • Sunt cărțile de ieri mai valoroase decât cele de astăzi?

Nu pot să spun că aparițiile literare de ieri sunt mai valoroase decât cele apărute recent, pentru că nu vom putea niciodată să comparăm două perioade cu totul și cu totul diferite. Fiecare perioadă literară are valorile sale, fie că vorbim despre secolul al IX-lea sau de secolul al XX-lea.

  • Se scria mai bine pe vremuri?

Dintr-un anumit punct de vedere, da. Eu sunt mare iubitoare de literatură clasică și mereu o voi iubi. Clasicii sunt cei care mi-au deschis în liceu apetitul pentru cărți și întotdeauna îi voi aprecia mai mult. Printre aceștia se numără Jane Austen, surorile Bronte și Thomas Hardy.  Însă sunt și foarte mulți scriitori contemporani care scriu bine și merită citiți. De exemplu, Kate Morton sau Tracy Chevalier, două autoare foarte dragi inimii mele.

  • Marii scriitori de ieri sunt mai prejos decât marii scriitori de astăzi?

Nu sunt mai prejos decât cei de azi deoarece, cum spuneam anterior, fiecare timp are valorile sale. Deși scriitorii de acum abordează teme mult diferite, s-au descoperit noi tehnici narative și cărțile au evoluat, scriitorii de ieri nu sunt mai prejos. Au și cărțile lor un farmec aparte.

  • Timpul este cel ce da valoare cărților?

Uneori, da. Sunt cărți care par mult mai valoroase după ce a trecut un anumit timp de la apariție. Câți dintre noi știm că Eminescu, spre exemplu, a devenit foarte cunoscut și iubit de cititori abia după dispariția sa și nu în timpul vieții? Cumva timpul oferă valoare cărților, deoarece cărțile proaste rămân în anonimat după un anumit timp și nimeni nu își mai amintește de ele. Dar despre cele bune toți ne vom aminti.O astfel de carte este pentru mine romanul Quo vadis al lui Sienkiewicz.

  • Rândurile scrise în urmă cu decenii sunt mai valoroase decât cele scrise recent?

Atât rândurile scrise acum ceva timp, cât și cele scrise recent au valoare. Cele scrise mai demult sunt valoroase pentru că au acea simplitate literară care s-a mai pierdut. Cele recente sunt valoroase pentru că vin cu noi abordări și sunt mai actuale, mai aproape de înțelegerea și sufletul nostru.

  • Pot fi comparați scriitorii de astăzi cu cei de ieri?

I-am putea compara, însă nu putem hotărî cu exactitate care este mai bun, care a scris cărți mai bune. Dar ideile lor pot fi comparate și din acest punct de vedere, literatura de azi este net superioară. Așadar, aș spune că literatura de ieri și cea de azi sunt la egalitate pentru mine. Ambele sunt valoroase și mă întorc cu drag la autorii vechi și îi citesc cu plăcere pe cei contemporani.

Voi ce părere aveți? 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: