Dimineți în Jenin – Susan Abulhawa (recenzie)

Autor: Susan Abulhawa

Naționalitate: palestiniană

An apariție: 2006 (în 2017 la Polirom)

Număr pagini: 344

Titlu original: The scar of David

Nota mea: 5/5

Gen carte: ficțiune istorică, război

Notă goodreads: 4.37

Primită de la: librăria online Libmag

PREZENTARE

Locuitorii din Ein Hod, vechi sat palestinian, duc o viaţă liniştită, cultivînd măslini şi smochini. Pînă în 1948, cînd sînt forţaţi să-şi părăsească pămîntul şi căminele şi să-şi găsească adăpost într-o tabără de refugiaţi din preajma oraşului Jenin. Ceea ce urmează este saga unei familii palestiniene, desfăşurată pe patru generaţii prinse în vîrtejul evenimentelor din Orientul Mijlociu. După cum ea însăşi mărturiseşte, autoarea şi-a propus să recurgă la literatură pentru a arunca o lumină nouă asupra evenimentelor petrecute în Palestina în perioada 1941-2002. Urmărind vieţile unor oameni obişnuiţi, dar care se dovedesc a fi caractere puternice, convingătoare, ea spune de fapt povestea unei întregi naţii şi pledează pentru dreptul la istorie al celor ajunşi în condiţia de refugiaţi ca urmare a evacuărilor masive cauzate de conflictul israeliano-palestinian. Roman cu un puternic impact emoţional, naraţiune ritmată de episoade dramatice, spusă deseori chiar de eroii întîmplărilor, nu lipsită de întorsături spectaculoase, dar pline de tîlc, Dimineţi în Jenin este o lectură pasionantă.

PĂREREA MEA

Am mai citit de aceeași autoare un alt roman care mi-a plăcut foarte tare și anume, Albastrul dintre cer și ape, iar recenzia o găsiți aici. A fost pentru mine o plăcere deosebită să fac cunoștință cu autoarea palestiniană și descopăr așa o frumusețe de carte. Legat de cealaltă carte pe care am citit zilele acestea, Dimineți la Jenin, scrisă de aceeași autoare, vreau să vă spun că este o carte greu de descris în cuvinte. Sau cel puțin, eu nu voi putea să o descriu suficient de bine. Înainte să încep cartea nu am citit descrierea, dar știam că este o carte realistă, tulburătoare și frumoasă, în același timp.  Tema cărții este socială și istorică, aceasta fiind de fapt o ficțiune istorică. Titlul oferă niște indicii, însă are mai mult o semnificație metaforică, Jenin fiind un oraș din Palestina, iar diminețile nu sunt decât niște momente în care personajele speră și o iau de la capăt.

Ne naștem cu cele mai mari bogății pe care le vom avea vreodată în viață. Una dintre aceste bogății este mintea, cealaltă este inima. Iar uneltele de care nu se pot lipsi aceste bogății sunt timpul și sănătatea.

Este o carte curajoasă, foarte frumos scrisă și complexă. Are multe personaje, are și momente tragice, dar mereu apare o speranță. Avem războiul, avem multe schimbări de situația, personaje care suferă, care se îndrăgostesc. Au fost foarte multe momente care m-au făcut să iubesc această carte. Este o comoară pe care fiecare dintre noi trebuie să o descopere. Mi-a plăcut felul în care a fost prezentată familia palestiniană, rolul fiecărui membru în cadrul familiei, dragostea care îi ținea uniți. Accentul se pune în special pe destinul a trei frați: Yousef, Jamal și Amal. Sunt doi băieți și o fată, iar în ultima parte a cărții o cunoaștem pe Amal din perspectiva unei tinere care își ia destinul în propriile mâini. Ei bine, nici unuia dintre ei nu i-a fost ușor, au trecut prin multe, iar fiecare generație care este prezentată are foarte frumos conturată. Sunt multe de zis, nu vreau să dau spoilere, ci doar să subliniez că este o carte extraordinară care nu trebuie ratată.

Dragoste. Veșnică. Pentru totdeauna.

Dintre toate personajele, cel mai mult mi-a plăcut de Amal, care era o femeie puternică, cu rădăcini adânci formate încă din familie, cu principii sănătoase și pentru care familia a fost mereu pe primul plan. Nu este însă singurul personaje puternic care înfruntă un destin crunt. Dacă veți citi cartea, veți putea descoperi o mulțime de personaje curajoase și interesante. Recomand cu drag acest roman, mai ales că are de toate: o atmosferă foarte bine construită, personaje memorabile, stil accesibil, povești de viață interesante, emoție. Dacă nu ați citit-o până acum pe această autoare, eu zic să nu o ratați. Pentru mine este deja în topul cărților citite în 2019, iar pe goodreads i-am oferit 5 din 5 steluțe. Așadar vă recomand să o citiți și să reveniți cu păreri! Mulțumesc prietenilor de la Libmag pentru minunatul exemplar!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: